De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

‘Apps downloaden zonder App Store: het komt eraan in iOS 17’

Piet-Jan Lentjes
18 april 2023, 9:22
2 min leestijd
‘Apps downloaden zonder App Store: het komt eraan in iOS 17’

In de volgende iPhone-update gaat er flink wat veranderen. Je kunt straks in iOS 17 ook apps downloaden die niet uit de App Store komen.

Lees verder na de advertentie.

iOS 17: apps downloaden zonder App Store

Er komen in iOS 17 behoorlijk wat toffe functies bij, maar een onderdeel steekt er met kop en schouders bovenuit. Volgens de doorgaans betrouwbare Mark Gurman gaat Apple namelijk toestaan om in iOS 17 apps te downloaden die niet uit de App Store komen. Dit wordt ook wel ‘sideloading’ genoemd.

Apps downloaden zonder App Store

App-ontwikkelaars hoeven hierdoor geen percentage van hun inkomsten aan Apple af te staan, die ze normaal wel moeten betalen om hun app in de App Store te krijgen. Apple moet dit veranderen, omdat de EU een wet heeft aangenomen waarmee grote bedrijven hun services en platformen moeten openstellen voor andere partijen.

De Europese wetgeving gaf Apple twee keuzes: apps moeten van internet gedownload kunnen worden óf er moeten meer App Stores bijkomen op de iPhone, iPad en Mac. Apple kiest dus schijnbaar voor de eerste optie.

Sideloading: zowel voordelen als nadelen

Er zit natuurlijk een flink voordeel aan de nieuwe regeling: je hebt als iPhone-gebruiker straks de keuze uit veel meer apps. Nu ben je nog afhankelijk van de apps die Apple wel (of juist niet) toelaat in de App Store, straks beslis je zelf welke apps je van internet wilt downloaden. De keuze neemt dus sterk toe.

Er kleeft ook een behoorlijk nadeel aan deze nieuwe ontwikkeling. Apple heeft minder toezicht op wat er gedownload kan worden op iPhones. Nu reguleert Apple de App Store, waardoor je (bijna) zeker weet dat je een betrouwbare app downloadt. Met het verdwijnen van dit toezicht verdwijnt deze zekerheid ook. Hierdoor kan je iPhone een grote risico lopen met alle nare gevolgen van dien.

Wil je meer weten over het downloaden van apps in iOS 17 (zonder App Store)? En altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Houd dan de website in de gaten en download onze gratis iPhoned-app. Ook kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu