Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Nieuwe functies in iOS 17.5: dit verandert er op je iPhone

Yannick Chalkiopoulos
14 mei 2024, 10:30
4 min leestijd
Nieuwe functies in iOS 17.5: dit verandert er op je iPhone

Apple heeft iOS 17.5 uitgebracht, waarmee er weer een aantal nieuwe functies naar je iPhone komt. Dit verandert er in de nieuwste iOS-update!

Lees verder na de advertentie.

Apple brengt iOS 17.5 uit

Er is weer een update beschikbaar voor je iPhone! Met iOS 17.5 brengt Apple belangrijke veranderingen naar je iPhone, zo heb je straks geen webwinkel meer nodig om een app te installeren. Daarnaast heeft Apple kleine aanpassingen doorgevoerd, waardoor iOS 17.5 niet zo een grote update is als iOS 17.4. Toch komen er nieuwe functies naar je iPhone. Dit zijn ze!

iOS 17.5

1. Web distribution

In de Europese Unie kun je vanaf iOS 17.5 apps direct op je iPhone installeren vanaf de website van een ontwikkelaar. Apple maakte vorige maand al bekend dat Web distribution naar de iPhone zou komen als gevolg van de nieuwe Europese wetgeving. Het installeren van apps gaat niet zomaar, want om de functie te gebruiken moeten ontwikkelaars akkoord gaan met de nieuwe zakelijke voorwaarden van de App Store.

Elke app die via het web wordt gedistribueerd moet dus nog steeds voldoen aan de richtlijnen van Apple. Apps kunnen alleen worden geïnstalleerd vanaf een websitedomein dat de ontwikkelaar heeft geregistreerd in App Store Connect. Vooralsnog zijn er geen ontwikkelaars die een app via hun eigen website aanbieden, maar daar komt waarschijnlijk binnenkort verandering in nu iOS 17.5 beschikbaar is voor de iPhone.

iOS 17.5 bèta

2. Repair State

De nieuwe Repair State is – zoals de naam al doet vermoeden – ontwikkeld voor situaties waarin je iPhone gerepareerd moet worden. Bij bepaalde reparaties moet je smartphone opgestuurd worden naar Apple. Daar wordt je toestel dan onderzocht en wordt het juiste onderdeel vervangen. Waar je eerder nog je instellingen aan moest passen voor het opsturen van je iPhone, is dat vanaf iOS 17.5 niet meer het geval.

Je hoeft nu enkel de Repair State in te schakelen. Eerder moest je nog ‘Zoek mijn’ en ‘Bescherming voor gestolen apparaat‘ uitzetten als je een iPhone opstuurt naar Apple. Na de update is dat niet meer verplicht. Met de nieuwe functie kunnen Apple-medewerkers bevestigen van wie de telefoon is en beginnen aan de reparatie. Vanaf iOS 17.5 kun je de locatie van je iPhone dus altijd in de gaten houden, ook als deze wordt opgestuurd naar Apple.

3. Nieuwe wallpapers

Elk jaar brengt Apple een nieuwe Pride-achtergrond uit voor de iPhone. Ook dit jaar is er weer een nieuwe, kleurrijke achtergrond toegevoegd aan de steeds groter wordende collectie. Vanaf iOS 17.5 kun je de nieuwe achtergrond selecteren op je iPhone. Voor de Apple Watch heeft Apple eveneens een nieuwe wijzerplaat onthuld en ook de iPad blijft niet achter met een nieuwe wallpaper. Bekijk de Pride-achtergrond hier!

pride 2024 achtergrond

4. Nieuwe functie tegen stalken

In iOS 17.5 heeft Apple een nieuwe functie geïntroduceerd om ongewenste tracking aan te pakken. Je kreeg eerder al een melding als een onbekende AirTag met je meereisde, maar nu is dat uitgebreid naar trackers die niet van Apple zijn. Ook als het om een tracker van bijvoorbeeld Kruidvat of een andere aanbieder gaat, ontvang je voortaan een melding. Het is dan ook mogelijk om de tracker uit te schakelen.

iphone stalker airtag

5. Kleine aanpassingen in het design

Tot slot heeft Apple een aantal kleine aanpassingen in het design van iOS 17.5 op de iPhone doorgevoerd . Zo is het pictogram van het Leesdoel in Apple Boeken vernieuwd, heeft passkeys een nieuw picogram bij instellingen en is de widget van Apple Podcasts aangepast. Dit zijn kleine veranderingen, die je vermoedelijk niet eens opmerkt als je er niet op let.

podcast widget

Volgende update iOS 18?

Nu iOS 17.5 beschikbaar is voor de iPhone zijn we weer een stap dichterbij iOS 18. Het is goed mogelijk dat Apple’s volgende grote update iOS 18 is. Apple onthult de nieuwe (AI-)functies voor de iPhone op de WWDC, de belangrijkste presentatie vindt plaats op maandag 10 juni 2024. Dan horen we meer over de naar verluidt grootste update voor de iPhone ooit.

Helaas moeten we nog iets langer wachten op de definitieve versie van iOS 18, want die verschijnt pas in september. Voor die tijd brengt Apple waarschijnlijk nog een tussentijdse update uit voor de iPhone, het is goed mogelijk dat iOS 17.6 volgt. Dan komen waarschijnlijk geen nieuwe functies meer naar de iPhone. Apple lost enkel softwareproblemen op in die update. Wil je meer weten over de functies die met iOS 18 naar je iPhone komen? Lees dan hier alles over de update!

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bronnen afbeeldingen: macrumors, Apple, 9to5mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu