iOS 15-verlanglijst: 9 functies die echt niet mogen ontbreken

Michel van 't Klaphek
7 juni 2021, 18:02
5 min leestijd
YouTube video player

Vanavond wordt ‘ie aangekondigd: iOS 15. In dit artikel blikken we nog één keer vooruit op dé grote iPhone-update van 2021. Dit is onze wensenlijst voor iOS 15.

Lees verder na de advertentie.

iOS 15 wensenlijst: 9 functies die hopelijk toegevoegd worden

Vanavond om 19:00 uur barst WWDC 2021 los. Dat is goed nieuws voor Apple-liefhebbers, want tijdens dit evenement worden alle nieuwe software-updates aangekondigd.

Ster van de avond is natuurlijk iOS 15. Wij kijken reikhalzend uit naar de iPhone-update van dit jaar en in dit artikel zetten we onze wensen op een rijtje. Hopelijk heeft Apple ons verlanglijstje op tijd gelezen.

1. Wachtwoorddienst van Apple

Wie slim is, gebruikt een wachtwoorddienst. Zo’n app onthoudt al je aanmeldgegevens voor apps en websites zodat jij het niet hoeft te doen. Apple heeft hiervoor natuurlijk al langere tijd de iCloud-sleutelhanger, maar het is tijd voor de volgende stap. De sleutelhanger werkt namelijk minder fijn dan concurrenten.

ios 15 wensenlijst

Hopelijk introduceert Apple met iOS 15 een eigen wachtwoorddienst à la 1Password, Bitwarden of Dashlane. Technisch moet dit allemaal niet te uitdagend zijn voor het bedrijf. Momenteel kan Safari immers al sterke wachtwoorden voorstellen en die vervolgens opslaan in je iCloud-sleutelhanger.

Door hier een losstaande app van te maken, trek je meer mensen over de grens om een wachtwoordmanager te gebruiken. Bovendien kan Apple deze dienst beschikbaar stellen voor andere platformen, zoals Android. Op die manier kan de wachtwoordmanager ook nog eens lucratief zijn.

→ Lees ook: Opinie: Het is tijd voor Apples eigen wachtwoordmanager

2. Apple 2FA-app

Nu we toch bezig zijn met Apple en veiligheid, waarom heeft het bedrijf eigenlijk geen tweefactorauthenticatie-app (2FA)? Wat ons betreft is zo’n app anno 2021 onmisbaar.

Een 2FA-app beveiligt je profielen op websites en apps omdat je tijdens het inloggen niet alleen je aanmeldgegevens nodig hebt, maar ook een verificatiecode. Deze wordt naar jouw iPhone, Mac of iPad gestuurd. Kwaadwillenden wordt het zo veel moeilijker gemaakt om toegang te krijgen tot je beleggingsapp of social media. Ze hebben namelijk fysieke toegang nodig tot je apparaat voor de verificatiecode.

3. Meer vrijheid

Met iOS 14 gaf Apple veel meer controle aan iPhone-gebruikers. Voortaan konden wij ons eigen thuisscherm personaliseren met widgets en andere app-iconen. Hopelijk trekt Apple die lijn door met iOS 15.

Het zou bijvoorbeeld tof zijn om op bepaalde plekken witruimte op het iPhone-thuisscherm toe te voegen. Op die manier kun je widgets en app-iconen precies op de juiste plek zetten en een rustiger thuisscherm creëren.

Ook is het in iOS 14 nog best een gedoe om de icoontjes van apps te veranderen, onder meer omdat je aan de slag moet met de Opdrachten-app. Dat moet makkelijker kunnen?

4. Dynamische widgets

iOS 14 introduceerde widgets en hopelijk pakt zijn opvolger door. We hopen dat Apple ervoor zorgt dat je in iOS 15 aan de slag kunt met interactieve widgets. Nu zijn de ‘uitgeklapte apps’ namelijk nog behoorlijk ‘dom’. Ze verversen soms, maar interactie is onmogelijk.

Heb je bijvoorbeeld een widget van de Notities-app op je thuisscherm staan? Zodra je op een aantekening tikt wordt simpelweg de Notities-app geopend, in plaats van bijvoorbeeld een venster. Ook is het nog onmogelijk om vanaf het iPhone-thuisscherm een notitie toe te voegen via de widget.

→ Ook interessant: iOS 14 homescreen-gids: zo geef je je thuisscherm een persoonlijke draai

5. Scherm dat altijd aanstaat

Als we de geruchten mogen geloven, krijgt de iPhone 13 een always-on-display. Zo’n scherm gaat nooit ‘slapen’, maar blijft altijd op een minimale manier aanstaan. Op die manier kun je bijvoorbeeld binnengekomen e-mails en de tijd aflezen zonder je iPhone te ontgrendelen.

Hopelijk sorteert Apple op deze innovatie voor door haar eigen apps alvast gereed te maken. Wanneer blijkt dat iOS 15 daadwerkelijk allerlei verwijzingen naar een always-on-scherm heeft, is het bovendien zo goed als zeker dat de iPhone 13 dit display krijgt.

→ Lees ook: iPhone 13: 6 redenen om uit te kijken naar een always on-scherm

6. Uniforme iconen

De iPhone en Mac groeien al jaren naar elkaar toe. Qua vormgeving zijn er echter nog wel wat verschillen. Neem bijvoorbeeld de app-iconen van iOS 14 en macOS 11 (Big Sur), de laatste Mac-softwareversie. Deze plaatjes komen niet overeen waardoor de boel wat chaotisch oogt. Het is een inkoppertje voor Apple om het design met iOS 15 glad te strijken.

7. Split screen

Op Android-smartphones kun je al jaren aan de slag met split screen, en het is tijd dat Apple dit voorbeeld volgt. Dankzij split screen kun je het iPhone-scherm in twee delen breken. Zo kun je links op het scherm bijvoorbeeld een film kijken, terwijl op de rechterkant WhatsApp open staat.

Mensen met een compacte telefoon, zoals de iPhone 12 mini of iPhone SE, gaan deze functie waarschijnlijk niet gebruiken. Heb je echter een iPhone 12 Pro Max (met 6,7 inch-scherm), dan zou split screen erg van pas kunnen komen. Bovendien is split screen al mogelijk op iPads, dus technisch gezien moet Apple het voor elkaar kunnen krijgen.

iPadOS 14 review

8. Dynamische wallpapers van derden

Ben jij snel uitgekeken op je iPhone-achtergrond? Kies dan voor een dynamische wallpaper. Deze passen zich doorlopend aan waardoor je achtergrond net dat beetje extra flair krijgt.

Vooralsnog kun je alleen dynamische wallpapers van Apple zelf kiezen. Omdat het bedrijf de afgelopen jaren steeds meer vrijheid aan gebruikers geeft, is het niet ondenkbaar dat je straks ook bewegende iPhone-achtergronden van anderen kunt gebruiken.

9. Losse beveiligingsupdates

Volgens een gerucht gaat Apple vanaf iOS 15 losse beveiligingsupdates aanbieden. Momenteel bundelt men deze updates altijd met een nieuwe iOS-versie. Door de twee te scheiden kun je wél je telefoon updaten, maar hoef je niet direct een nieuwe iOS-versie te installeren.

→ Ook interessant: ‘iPhone krijgt binnenkort losse beveiligingsupdates’

iOS 14 downloaden

Release date van iOS 15

Vanavond wordt iOS 15 dus gepresenteerd, maar je kunt de update niet gelijk downloaden. We verwachten de iPhone-update namelijk pas dit najaar, wanneer de iPhone 13 uitkomt.

Wil je als eerste aan de slag met iOS 15? Dan kun je wel meedoen met de publieke bèta. Deze versie is mogelijk minder stabiel, maar zorgt er wel voor dat je als eerst van de vernieuwingen mag proeven.

De redactie van iPhoned doet straks live verslag. Check de site, volg onze social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief om niets te missen. Wil je live meekijken? Gezellig! De WWDC 2021 livestream begint een paar minuten voor 19:00 uur. Tot straks!

→ Lees verder over iOS 15

iOS 15 verwachtingen: 6 functies die Apple hopelijk toevoegt aan de iPhone

Het laatste iOS-nieuws:

Bron afbeelding: EverythingApplePro
Categorie: iOS
Thema: iOS 15

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen