Ontdek deze 9 nieuwe functies van iOS 15.2

Koen van Ekeren
14 december 2021, 9:58
4 min leestijd
Ontdek deze 9 nieuwe functies van iOS 15.2

Voor een tussentijdse update is iOS 15.2 bijzonder groot! Er zitten veel interessante vernieuwingen tussen, zoals ‘Digitale erfenis’, een scan-functie in de Zoek mijn-app en meer. Dit zijn de 9 nieuwe functies van iOS 15.2!

Lees verder na de advertentie.

iOS 15.2: de negen grote nieuwe functies

Apple bracht in de afgelopen weken verschillende bèta’s (testversies) van iOS 15.2 uit, waarin we al kennis konden maken met de grote nieuwe functies. In dit artikel zetten we deze negen vernieuwingen op een rij.

1. Digitale erfenis

Tijdens WWDC in juni presenteerde Apple de functie Digital Legacy (digitale nalatenschap), waarbij je mensen kunt aanwijzen als erfeniscontacten. Zij hebben na je overlijden toegang tot de gegevens van je iPhone.

Je vindt de functie Digitale Erfenis in iOS 15.2 door de Instellingen-app te openen en boven op je naam te tikken. Vervolgens kies je ‘Wachtwoord en beveiliging>Erfeniscontact’. Hier kies je iemand uit die na je overlijden toegang krijgt tot de gegevens van je Apple ID, zoals je foto’s, berichten, notities en meer.

2. Verberg mijn e-mailadres

In iOS 15 introduceerde Apple de functie ‘Verberg mijn e-mailadres’, waarbij willekeurige e-mailadressen worden gegenereerd bij het inloggen bij apps en websites.

In iOS 15.2 is deze functie uitgebreid naar de Mail-app. Gebruikers kunnen op het ‘Van’-veld tikken en voor de optie ‘Mijn e-mail verbergen’ kiezen. Zo maak je een willekeurig e-mailadres aan, waarbij mails automatisch naar je persoonlijke inbox worden doorgestuurd. Je hebt hier wel iCloud+ voor nodig.

3. Privacyrapport voor apps

Een belangrijke toevoeging in iOS 15.2 is het privacyrapport voor apps, een functie die Apple al demonstreerde tijdens de presentatie van iOS 15. Hiermee zie je per app hoe vaak ze in de afgelopen week toegang hebben gehad tot gevoelige gegevens, zoals je locatie, foto’s, microfoon, camera en contacten.

Je gaat naar het Privacyrapport door de Instellingen-app te openen en naar ‘Privacy>Rapport over privacy van apps’ te gaan. Onderaan de pagina zie je met welke andere domeinen ze contact hebben gelegd, zodat je meer inzicht krijgt in wat apps achter de schermen doen.

4. SOS-noodmelding

De functie SOS-noodmelding is iets aangepast in iOS 15.2. Je kon al langer instellen dat je de hulpdiensten inschakelt door vijf keer snel op de zijknop te drukken. Maar nu heb je meer tijd om de noodoproep vervolgens te cancellen. Waar je eerst slechts drie seconden de tijd had, zijn dat er met iOS 15.2 acht.

Een andere manier om de nooddiensten in te schakelen, is door de zijknop en volumeknop ingedrukt te houden. Vervolgens verschijnt er een SOS-schuifknop. Veeg je die naar rechts, dan begint de iPhone met aftellen vanaf acht seconden, waarna de hulpdiensten worden ingeschakeld.

5. Meldingsoverzicht

Wat Apple verbetert, is het meldingsoverzicht. Dit is een nieuwe functie van iOS 15, waarmee je niet de hele dag gestoord wordt met niet-dringende meldingen. In plaats daarvan levert je iPhone ze op gezette tijden af, in een samenvatting.

In iOS 15.2 heeft het meldingsoverzicht een nieuw uiterlijk gekregen, waardoor het overzichtelijker is wat in de samenvatting staat.

6. Meer veiligheid bij iMessage

communication safety

Apple heeft in iOS 15.2 ook een Communication Safety-functie toegevoegd, die het bedrijf eerder dit jaar aankondigde. De functie is ingebouwd in de Berichten-app en waarschuwt ouders als hun kind een seksueel getinte foto ontvangt, of verstuurt. Dit controleren gebeurt met machine learning, waarbij de foto ook automatisch wazig wordt gemaakt.

7. TV-app

De TV-app is nu vrij verwarrend. De films en series van Apple TV+ en de content van de iTunes staan door elkaar. Met iOS 15.2 is het een stuk overzichtelijker, want er is een nieuw ‘Originals’-tabblad. Hier vind je alles wat Apple TV+ te bieden heeft.

iPadOS 15.2 is de TV-app van Apple grondig vernieuwd. Er is een zijbalk die de tabbalk onderin het scherm vervangt, waardoor het navigeren tussen de verschillende onderdelen eenvoudiger wordt.

8. Zoekfunctie in de Muziek-app

Heb je een lange afspeellijst in Muziek samengesteld en ben je nu op zoek naar een specifiek nummer? Je hoeft niet eindeloos te scrollen om te zoeken, voortaan heeft de Muziek-app een zoekfunctie per afspeellijst. Die vind je helemaal bovenaan nadat je een afspeellijst hebt geopend.

9. Macromodus uitschakelen op de iPhone 13 Pro (Max)

De iPhone 13 Pro (Max) heeft een bijzondere camera-functie: een macromodus waarmee je onderwerpen van heel dichtbij kunt fotograferen. Die werkte in vorige versies van iOS 15 nog helemaal automatisch waardoor je moeite moest doen om onderwerpen níét als macro van dichtbij vast te leggen.

iOS 15.2 brengt daar verandering in. In de Camera-app vind je een nieuwe knop met een tulp. Hiermee schakel je tussen de gewone en de macromodus.

iOS 15.2 installeren

iOS 15.2 kwam op maandag, 13 december beschikbaar. Wil je meer weten over deze update? Lees dan ook zeker ons overzichtsartikel.

Lees ook: Het is zover: iOS 15.2, iPadOS 15.2 en WatchOS 8.3 nu beschikbaar

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu