iOS 14 krijgt privacylabels: zo gaan apps met jouw gegevens om

Michel van 't Klaphek
4 september 2020, 10:55
2 min leestijd
iOS 14 krijgt privacylabels: zo gaan apps met jouw gegevens om

Wie later dit jaar een iPhone-app installeert, kan precies zien welke gegevens die app verzamelt en hoe deze informatie wordt gebruikt om jou te tracken. Dit staat er in de nieuwe App Privacy-schermen van iOS 14.

Lees verder na de advertentie.

iOS 14 heeft App Privacy-schermen: zo worden apps eerlijker over data

Het nieuws is door Apple zelf naar buiten gebracht. App-makers moeten vanaf iOS 14, de grote software-update die later dit jaar uitkomt, transparanter zijn over het registreren van gebruikersgegevens. Op de downloadpagina verschijnt daarom een nieuw scherm in iOS 14: App Privacy.

iOS 14 App Privacy Privacylabels

App-makers moeten hierin invullen welke gebruikersgegevens ze opslaan, en waar ze die data voor gebruiken. Ook kun je in App Privacy zien welke gegevens niet naar jou herleidbaar zijn.

In de praktijk laat de App Store dus zien welke gegevens een app van je nodig heeft zodat jij een weloverwogen downloadbeslissing kunt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je contactenlijst, financiële informatie, je locatie, internetgeschiedenis of telefoonnummer. Ook moet de app aangeven hoe je aan de hand van deze gegevens wordt gevolgd via andere apps en websites.

De privacylabels in iOS 14 worden op een interessant moment aangekondigd. Apple ligt momenteel namelijk in de clinch met de advertentie-industrie. De iPhone-maker gaat gebruikers vanaf iOS 14 namelijk waarschuwen voor trackers.

Reclamemakers gebruiken deze techniek om zoveel mogelijk persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen en vervolgens hele gerichte advertenties voor te schotelen. Facebook, dat het gros van haar omzet verdient via reclames, waarschuwde daarom onlangs als dat iOS 14 “desastreus” is voor adverteerders. Mede naar aanleiding hiervan heeft Apple het ‘anti-trackingbeleid’ naar 2021 opgeschoven.

Apple zet in op privacy

Apple zet al jaren in op privacybescherming van zijn gebruikers. Ieder jaar verbetert het bedrijf bijvoorbeeld de gegevensbescherming van gebruikers middels een iOS-update. Daarnaast zette het bedrijf afgelopen week een reclame met veelzeggende titel op YouTube: “Privacy. That’s iPhone.”

Privacy. That’s iPhone. – Over Sharing

iOS 14 zet de volgende stap qua gegevensbescherming. Met de iPhone software-update, die later dit jaar verschijnt, kun je onder meer je precieze locatie voor apps afschermen en bijvoorbeeld foto’s verbergen. Via onze app en nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de definitieve releasedatum van iOS 14.

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Thema: iOS 14

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen