De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iOS 13.1.1 repareert toetsenbordbug: zo haal je de update binnen

Lars Paijmans
27 september 2019, 19:07
2 min leestijd
iOS 13.1.1 repareert toetsenbordbug: zo haal je de update binnen

Een vervelende bug die in zowel iOS 13 als het zojuist verschenen iOS 13.1 aanwezig is, geeft toetsenbord-apps volledige toegang tot je iPhone. Dit moet je erover weten.

Update 27 september 19:07: Apple heeft iOS 13.1.1 en iPadOS 13.1.1 uitgebracht, twee tussentijdse updates die enkele kwetsbaarheden in de systemen oplossen. Ook de toetsenbordbug is na het bijwerken verleden tijd. iOS 13.1.1/iPadOS 13.1.1 downloaden doe je zo:

Lees verder na de advertentie.

  1. Hang je iPhone of iPad aan de oplader, of zorg dat de accu voor minstens 50 procent gevuld is;
  2. Open de Instellingen-app en tik op ‘Algemeen’;
  3. Kies ‘Software-update’ en volg de aanwijzingen op het scherm.

Origineel bericht:

iOS 13 toetsenbordbug ontdekt

Als je een toetsenbord-app installeert zoals Gboard, kun je de app toegang geven tot specifieke persoonlijke gegevens om de functionaliteit ervan te verbeteren. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat het toetsenbord registreert wat je intypt, inclusief berichten, mailtjes en wachtwoorden. Deze toestemming hebben dergelijke apps nodig om alle functies te kunnen activeren, maar zijn uiteraard ook een potentiële inbreuk op je privacy.

iOS 13 toetsenbordbug

Nu blijkt dat iedere toetsenbord-app standaard volledige toegang heeft tot deze data, zonder dat je hier toestemming voor geeft. Als je liever geen risico neemt, kun je om die reden (tijdelijk) toetsenbord-apps uitschakelen en het standaard iOS-toetsenbord gebruiken.

Dit toetsenbord kreeg met iOS 13 ook een aantal nieuwe functies. Zo zijn er vanaf nu eindelijk emoji- en woordsuggesties die boven het toetsenbord verschijnen terwijl je aan het typen bent. Ook zitten de nieuwe Animoji-stickers standaard ingebouwd in dit toetsenbord.

iOS 13.1 en iPadOS nu beschikbaar

iOS 13.1 is sinds gisteravond te downloaden en verscheen tegelijk met iPadOS, de eerste keer dat de tablet van Apple zijn eigen besturingssysteem krijgt. iPadOS introduceert onder meer een nieuw homescreen en een aantal nieuwe functies die je iPad meer als een laptop laten gedragen.

De toetsenbordbug in iOS 13 werd ontdekt door TechCrunch. Apple heeft inmiddels gereageerd en bevestigt dat de bug bestaat en deze in een toekomstige software-update wordt opgelost. Wanneer we deze kunnen verwachten is nog niet bekend, maar zodra je ‘m kunt downloaden lees je het uiteraard op iPhoned.

iOS 13 review: onze top 9 favoriete nieuwe functies op een rij
Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu