iOS 13 maakt scannen van paspoort met je iPhone mogelijk

Een verstopte functie in iOS 13 zorgt ervoor dat we binnenkort ons paspoort kunnen bewaren op onze iPhone. In eerste instantie werkt de verbeterde nfc-chip met Japanse id-kaarten.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iOS 13 maakt paspoort-ondersteuning mogelijk

Inmiddels hebben we iOS 13 van voor naar achter uitgeplozen om de belangrijkste functies te ontdekken, zo is te zien in onze iOS 13 videopreview. Toch is er nog een kleinere functie die een grote verandering teweeg kan brengen.

Door de functionaliteit van de ingebouwde nfc-chip in de iPhone uit te breiden, is het vanaf iOS 13 namelijk mogelijk om ook paspoorten te scannen. Dat ontdekte The Verge. Op die manier gebruik je je iPhone als identificatiebewijs.

iPhone XR 2019 kleuren

Apple staat vanaf iOS 13 namelijk meer apps van derden toe om van de nfc-chip gebruik te maken. Om die reden heeft de Japanse overheid een app gemaakt waarmee inwoners hun id-kaart kunnen scannen. Vervolgens regelen ze vanuit de app gemakkelijk hun overheidszaken.

Ook mogelijk met Nederlands paspoort

Technisch gezien is dit in de toekomst echter ook mogelijk met Europese paspoorten. Deze zijn sinds 2012 namelijk al uitgerust met een RFID-chip. Deze chip werkt op basis van radiofrequenties, en kan communiceren met de nfc-chip van een iPhone. Door je paspoort in te scannen op je iPhone, wordt niet alleen overheidszaken regelen gemakkelijker.

Het is ook een uitkomst om de paspoortcontrole op luchthavens sneller en geautomatiseerd te laten verlopen, doordat reizigers simpelweg hun iPhone hoeven te scannen. De technologie is er klaar voor. Nu is het wachten tot de Europese Unie of de Nederlandse overheid het initiatief neemt om een soortgelijke app als Japan heeft te ontwikkelen.

Overigens is het niet de eerste keer dat we hier iets over horen. Vorig jaar zomer ontdekten we al een goedgekeurd patent van Apple. Hieruit bleek dat Apple aan een manier werkte om je iPhone als paspoort te gebruiken. Dit lijkt het bedrijf uit Cupertino nu grotendeels waar te maken met de iOS 13 paspoort-ondersteuning.

Lees meer over iOS 13

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.