iOS 13 waarschuwt wanneer je een app met lopend abonnement verwijdert
Michel van 't Klaphek

iOS 13 geeft je een waarschuwing wanneer je op het punt staat om een app met lopend abonnement te verwijderen. Op die manier voorkomt Apple hoge kosten.

iOS 13 waarschuwt voor lopend abonnement bij verwijderen app

App-abonnementen zijn in. Steeds meer ontwikkelaars kiezen ervoor om hun apps als dienst aan te bieden en vragen maandelijks geld, in plaats van een vaste aankoopprijs. iOS 13 gaat het makkelijker maken om deze lidmaatschappen te verwijderen.

iOS 13 lopend abonnement waarschuwing

De grote iPhone-update gaat je namelijk waarschuwen op het moment dat je een app met actief abonnement verwijdert. Er verschijnt op dat moment een melding, waarin staat dat je de app wel van je iPhone kan verwijderen, maar dat je het lidmaatschap nog zelf moet opzeggen.

Ook geeft de melding aan wanneer het abonnement automatisch wordt verlengd. Vervolgens kun je ervoor kiezen om het abonnement te houden, bijvoorbeeld omdat je de dienst op je iPad of Mac gaat gebruiken, of te annuleren. In het tweede geval wordt je met een druk op de knop naar de Instellingen-app gestuurd.

Apple en app-abonnementen

De nieuwe functie werd ontdekt in een vroege versie van iOS 13. De openbare bèta begint in juli, waarna de definitieve update in september uitrolt voor alle ondersteunde iPhones. Neem alvast een kijkje in onze iOS 13 preview voor wat je kunt verwachten.

Apple gelooft in app-abonnementen en probeert ontwikkelaars actief over te halen om niet langer een los bedrag voor hun programma te vragen. Dit doet het bedrijf enerzijds omdat app-makers zo een constante stroom aan inkomsten hebben, maar het bedrijf uit Cupertino heeft ook een commercieel belang.

Apple ontvangt namelijk maximaal 30 procent van de abonnementsomzet. Dit zorgt er op de lange termijn voor dat zowel de ontwikkelaar als App Store meer geld verdienen. Wel neemt Apple voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je per ongeluk een abonnement afsluit. Zo ga je om met ongewilde app-abonnementen.

Alles over het beveiligen van je Apple-apparaten

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.