Op deze 5 manieren maakt iOS 13 HomeKit simpeler en veiliger

Michel van 't Klaphek
8 juni 2019, 13:16
3 min leestijd
Op deze 5 manieren maakt iOS 13 HomeKit simpeler en veiliger

‘s Ochtends wakker worden met natuurlijke verlichting en de gordijnen automatisch laten openen. Het is allemaal mogelijk met HomeKit en met iOS 13 wordt Apples systeem voor ‘slimme huizen’ simpeler en veiliger dan ooit.

Lees verder na de advertentie.

iOS 13 maakt HomeKit simpeler en veiliger

Steeds meer mensen maken hun huis slim en gebruiken daarvoor HomeKit. Apples platform voor geavanceerde thermostaten, deurbellen en lampen krijgt er in iOS 13 een hoop nieuwe functies bij. Onder meer de instapdrempel om met HomeKit te beginnen wordt lager. Ook wordt je slimme huis straks een stuk veiliger. Op deze 5 manieren gaat iOS 13 HomeKit verbeteren.

1. Makkelijkere bediening

Het eerste dat opvalt is dat accessoires in de Woning-app een stuk simpeler te bedienen zijn. Daar waar je nu nog door meerdere menu’s moet bladeren om een lamp, deurbel of thermostaat te bedienen, werkt iOS 13 met kaarten die je weg kunt vegen.

Je houdt een accessoire lang ingedrukt waarna er een menu verschijnt. Zodra je klaar bent met instellingen wijzigen veeg je de kaart naar beneden om een stapje terug te gaan, en hoef je niet langer op allerlei pijltjes te drukken.

iOS 13 HomeKit Bedieningspaneel

2. Alles op één plek

Een andere handige toevoeging aan HomeKit is dat dit vernieuwde bedieningspaneel rekening houdt met het type accesoire dat je wil besturen, en de controls hierop aanpast. Zo kun je bij een slimme lamp de helderheid, power en kleuropties op één plek bedienen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een slimme thermostaat.

In iOS 12 wordt zo’n accessoire weergeven als thermostaat, bewegingssensor en aanwezigheidssensor, maar iOS 13 voegt deze samen in een overzicht. Hierdoor hoef je minder door de Woning-app te navigeren om je slimme huis te besturen.

3. AirPlay 2

Ook kan HomeKit in iOS 13 overweg met AirPlay 2-apparaten. Een extra fijne optie is dat je hierbij Siri Shortcuts kunt gebruiken. Op die manier kun je bijvoorbeeld muziek laten afspelen op je HomePod bij thuiskomst, en de speaker automatisch laten stoppen als je weer weggaat. Hetzelfde is mogelijk voor andere apparaten met AirPlay 2-ondersteuning, zoals een Apple TV.

Lees ook: Zo gebruik je Siri Shortcuts met HomeKit: 4 voorbeelden om ze zelf te bouwen

4. Geen pottenkijkers

Een van de meest gebruikte HomeKit-apparaten zijn slimme camera’s. Het is natuurlijk fijn om zo een oogje in het zeil te houden, maar je slimme huis kan gehackt worden. Met iOS 13 probeert Apple de kans hierop zo klein mogelijk te maken.

Met HomeKit Secure Video worden alle beelden van je beveiligingscamera op een beveiligde iCloud-server opgeslagen, waarna je ze tot tien dagen na opname terug kunt kijken. Deze service gaat niet van je reguliere iCloud-opslag af.

iOS 13 HomeKit AirPlay 2

5. Veiliger netwerk

Ook HomeKit-routers worden een stuk veiliger in iOS 13. Zo kun je onder meer instellen dat je slimme apparaten alleen onderling contact met elkaar kunnen hebben, maar niet met devices van buitenaf. Door middel van een nieuwe firewall wordt je netwerk afgeschermd van de buitenwereld en de kans op misbruik of hackers verkleind.

Apple heeft gezegd dat onder meer Linksys, Eero en Charter Spectrum speciale HomeKit-routers gaan maken. Het is nog onduidelijk of je huidige internetkastje een update krijgt om zo geschikt te worden voor HomeKit, of dat je echt een nieuwe router moet halen.

iOS 13 komt eraan

Aankomende september kunnen we aan de slag met iOS 13, Apples grote update. Tot die tijd moeten we het doen met testversies die niet voor het grote publiek bedoeld zijn. In onze iOS 13 preview lichten we alvast een tipje van de sluier op. Bekijk ons overzicht om te kijken of jouw iPad of iPhone iOS 13 ondersteunt. Wil je graag aan de slag met slimme apparaten, maar weet je niet hoe? Check dan onze HomeKit-gids om een goede start te maken.

Lees het laatste nieuws over HomeKit

Bron afbeelding: MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen