Hoe de vernieuwde Foto’s en Camera-app je helpen betere foto’s te maken
Florence Peeters

Een extra camera- of bewerkings-app om je foto’s mooier te maken is in iOS 13 niet meer nodig. Apple breidt de mogelijkheden van de Foto’s en Camera-app behoorlijk uit, waardoor je via de standaard-apps mooiere en beter vindbare plaatjes krijgt. Dit is een overzicht van de belangrijkste verbeteringen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iOS 13 Foto’s-app vernieuwd

Jarenlang heeft Apple minimale aanpassingen aan de Foto’s en Camera-app gedaan. De mogelijkheden om achteraf video’s of plaatjes te bewerken waren voldoende, maar niet erg uitgebreid. In iOS 13 pakt Apple deze applicaties wel aan, en kun je je foto’s op allerlei manieren verbeteren. Daarnaast is de bibliotheek opnieuw ingericht.

Dit is er nieuw aan de Foto’s-app

Allereerst is de bibliotheek van Foto’s straks een stuk slimmer ingedeeld. Door middel van machine learning toont de app standaard de beste foto’s. Screenshots en dubbele plaatjes worden bijvoorbeeld verborgen. Verder worden belangrijke gebeurtenissen, zoals een vakantie of trouwerij, uitgelicht in mappen van voorgaande dagen, maanden of jaren.

Is er iemand jarig uit jouw contacten, dan zie je hoogtepunten van de foto’s op die dag. Video’s en Live Foto’s spelen bovendien automatisch af tijdens het bladeren. Dit alles moet ervoor zorgen dat je er makkelijker doorheen bladert en je beter je favoriete herinneringen terugvindt. Een tweede verandering is dat de bewerkingstools flink op de schop zijn gegaan.

iOS 13 Fotos app

Je hebt veel meer mogelijkheden om een foto te verbeteren, en de bediening van de tools gaat simpelweg door te swipen. Zo kun je een effect snel versterken of afzwakken. Er zijn talloze automatische camera-instellingen die je achteraf aanpast, zoals de saturatie, witbalans, contrast, scherpte en kleur-intensiteit. Een veelgevraagde verbetering is dat je ook video’s achteraf uitgebreid kunt bewerken vanuit de Foto’s-app.

Niet alleen roteer je snel een video, ook kun je deze nu voorzien van een filter. Zijn de bewerkingen toch iets te heftig, dan kun je nu ook bewerkingen aan een video gemakkelijk terugdraaien.

Dit is er nieuw in de Camera-app

Ook de Camera-app gaat erop vooruit in iOS 13. Het was met de iPhone XS, XS Max en iPhone XR eerder al mogelijk om achteraf in Foto’s de Portretbelichting aan te passen. Dit kan voortaan in Camera zelf, wat veel sneller werkt. Het licht kan virtueel dichterbij worden gebracht, of juist verder weg voor een subtielere belichting.

Daarnaast introduceert Apple een nieuwe functie: het High-Key Mono-effect. Hiermee breng je een natuurlijk zwart-wit-effect aan op je foto’s en kun je meteen in zwart-wit portretfoto’s schieten. Tot slot is de software achter de Portretstand slimmer. Haren, tanden en huid worden beter onderscheiden, waardoor de functie beter werkt en ontwikkelaars nieuwe filters kunnen maken.

Een andere app die in een nieuw jasje wordt gestoken in de software-update is de Herinneringen-app. Om alvast een compleet beeld te krijgen, kun je onze iOS 13 preview lezen of hierboven de video bekijken. Check ook ons overzicht van kleinere en verborgen iOS 13-functies.

  • Categorie:

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.