De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Video: Zoveel langer gaat je iPhone-accu mee dankzij de donkere modus

Lars Paijmans
21 oktober 2019, 9:07
2 min leestijd

De donkere modus van iOS 13 ziet er niet alleen mooi uit, hij zorgt ook voor een langere accuduur van je iPhone.

iOS 13 donkere modus accubesparing getest

Website PhoneBuff besloot de proef op de som te nemen en schakelde een robot in om de donkere modus te testen. Voor de proef werd twee maal een iPhone XS weggelegd: eentje met de lichte modus en andere met de donkere modus geactiveerd.

Vervolgens voerden twee robot-armen exact dezelfde bewegingen op het touchscreen uit. Op die manier werden tal van apps geopend, zoals de Berichten-app, een route navigeren in Google Maps en video’s kijken met de YouTube-app.

Na afloop werd het teruglopen van de accucapaciteit in bovenstaande grafiek in kaart gebracht. Al snel is te zien dat de iPhone met de donkere modus het een stuk langer volhoudt. Op het moment dat de iPhone met de lichte modus uitvalt door een lege accu, heeft het toestel met donkere modus nog een capaciteit van 30 procent.

Vooral te merken op oled-iPhones

Dit laat goed zien hoe de donkere modus accu bespaart, al wil dit niet direct zeggen dat de accu van jouw iPhone het ook 30 procent langer volhoudt. Zo stond de schermhelderheid van beide toestellen op maximaal en is het positieve effect van de donkere modus vooral te merken op iPhones met oled-schermen. Dat zijn dus de iPhone X, iPhone XS en iPhone 11 Pro, maar niet de iPhone XR en iPhone 11. Dit komt omdat oled-schermen afzonderlijke pixels kunnen uitschakelen om diepere zwarttinten te tonen, wat ook een langere accuduur oplevert.

Nu iOS 13 een standaard donkere modus heeft, zijn er steeds meer apps van derden die deze weergave ook ondersteunen. Zo zijn alle apps van Microsoft Office onlangs bijgewerkt en kleuren deze automatisch mee als je in de systeeminstellingen van licht naar donker gaat. Lees ook onze tip over hoe de iOS 13 donkere modus werkt.

Dark Mode vs. Light Mode Battery Test
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu