‘iOS 13 beperkt belfunctie van WhatsApp en andere apps uit privacyzorgen’
Lars Paymans

Vanaf iOS 13 zullen apps als WhatsApp en Facebook hun telefoongesprekfunctie aan moeten passen. Om de privacy van gebruikers te verbeteren, legt Apple deze functie aan banden.

iOS 13 beperkt belfunctie WhatsApp en meer

Met nog een maandje te gaan tot de definitieve release van iOS 13, ontdekt The Information een interessante verandering achter de schermen van deze update. Wijzigingen in de zogenaamde PushKit VoIP-api zorgen ervoor dat deze niet meer op de achtergrond kan worden gebruikt.

Momenteel kan een app als WhatsApp deze functie actief laten draaien ook als je de app niet op je scherm hebt staan. Dat zorgt ervoor dat een gesprek sneller naar jou doorgeschakeld kan worden, maar het maakt het ook mogelijk om stiekem allerlei andere informatie over jou te verzamelen.

ioS 13 belfunctie

Om die laatste reden beperkt Apple vanaf iOS 13 de mogelijkheden om dit te doen. In een reactie op het nieuws laat Facebook weten dat het geen probleem is om wijzigingen aan te brengen in de functie, en dat het bedrijf toch al geen informatie op de achtergrond verzamelde van gebruikers.

Philip Shoemaker, een ex-App Store review topman heeft zijn twijfels bij die uitspraak van Facebook. “Facebook Messenger kan deze techniek gebruiken en doet dat ook. Het is voor Apple niet mogelijk om te zien wat deze app doet op de achtergrond: het kan het aannemen van gesprekken zijn, maar ook het afluisteren van gebruikers.”

iOS 13 verschijnt volgende maand

Zo zou Facebook in 2014 geprobeerd hebben om deze API in de app te houden toen het bedrijf Messenger als losse app uitbracht. Pas toen Apple ontdekte dat Facebook met een aparte Messenger-app geen belfunctie meer in de algemene app nodig had, trok Facebook de stekker uit de api.

Met de aanpassing zorgt Apple ervoor dat we niet meer hoeven te twijfelen of bedrijven wel of geen misbruik maken van de vrijheid die deze API geeft. Zodra iOS 13 voor iedereen beschikbaar is, lees je het uiteraard op iPhoned.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.