iOS 13 laat op een kaartje zien waar apps je locatie bijhouden
Michel van 't Klaphek

iOS 13 laat op een kaartje heel precies zien waar apps je locatie bijhouden. De makers van het programma leggen vervolgens uit waarom dit nodig is, waarna jij het verzoek kunt afwijzen of accepteren.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iOS 13 app-locatiekaart verbetert privacy

In onze iOS 13 preview schreven we dat Apple de wensen en belangen van gebruikers voorop stelt. Privacy staat daarom hoog in het vaandel. Om die reden krijg je straks op een kaartje te zien waar apps je locatie bijhouden.

iOS 13 app-locatiekaart

iOS 13 toont deze ‘route’ alleen voor programma’s die achtergrondgegevens gebruiken. Naast een knop om het bijhouden van locatie goed te keuren of af te keuren, zie je ook een uitleg van de app-ontwikkelaar.

In bovenstaand voorbeeld gebruikt Tesla het gps-signaal bijvoorbeeld om de afstand tussen jou en de auto te berekenen. De App Store gebruikt je locatie daarentegen om “relevante producten, functies en diensten aan te bieden”. Het is vervolgens aan de iPhone-gebruiker om te beslissen of deze locatietracking echt nodig is.

Bovenstaand kaartje verschijnt zo nu en dan in iOS 13, en niet elke keer dat een app achtergrondgegevens gebruikt. Apple gebruikt de functie vooral om alertheid onder iPhone-gebruikers te kweken. Bovendien is een kaartje duidelijk en nodigt het meer uit dan een verwijzing naar het instellingenmenu.

Lees ook: Stappenplan: Zo bescherm je jouw privacy op een iPhone extra goed

iOS 13 en privacy

Momenteel kunnen alleen ontwikkelaars aan de slag met iOS 13, maar vanaf september rolt de nieuwe software uit voor alle ondersteunde apparaten. De update verbetert de privacy van gebruikers op meerdere manieren, bijvoorbeeld door je locatie slechts eenmalig met apps te hoeven delen.

Op die manier wordt je niet op de achtergrond gevolgd door het programma. Enkel wanneer jij de app gebruikt is de ontwikkelaar op de hoogte van je locate. Bovendien geeft iOS 13 een waarschuwing als een app op de achtergrond jouw locatie bijhoudt, waarna je de toestemming ervan kan aanpassen.

De locatiekaart verschijnt alleen in iOS 13 en werkt dus niet op iPadOS. Het is nog even geduld hebben tot de definitieve release van de update. Check ons iOS 13-functieoverzicht om je in te lezen, of bekijk de iOS 13 preview voor een eerste blik op de nieuwe software.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.