De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

iOS 13.5 introduceert coronavirustracker: zo zet je de functie straks aan

Michel van 't Klaphek
30 april 2020, 9:00
2 min leestijd
iOS 13.5 introduceert coronavirustracker: zo zet je de functie straks aan

Vanaf iOS 13.5 is het mogelijk om de coronavirustracker van je iPhone aan te zetten. De functie rolt eerst uit naar deelnemers van het testprogramma, maar wordt later beschikbaar voor iedereen. In dit artikel laten we zien hoe je de COVID-19-tracker straks aanzet.

Lees verder na de advertentie.

iOS 13.5 introduceert coronavirustracker

Apple heeft een nieuwe publieke bèta van iOS 13.5 uitgebracht. Deelnemers aan het testprogramma kunnen zodoende aan de slag met nieuwe functies. De meest in het oog springende toevoeging is de techniek die ontwikkelaars nodig hebben om een coronavirus-app te bouwen. Apple heeft deze technologie samen met Google ontwikkeld, zodat een eventuele app zowel op iPhones als Android-smartphones werkt.

Zo zet je de coronavirustracker aan in iOS 13.5:

  1. Pak je iPhone erbij en open de Instellingen-app;
  2. Ga naar ‘Privacy’ en tik op ‘Gezondheid’;
  3. Verschuif de schakelaar bij ‘COVID-19 Exposure Notifications’;
  4. Zodra het vakje groen kleurt is de functie ingeschakeld.
apple google corona bluetooth

Het inschakelen van de functie is dus vrijwillig. De coronavirustracker maakt gebruik van bluetooth, dezelfde technologie om bijvoorbeeld draadloze oordopjes met je iPhone te verbinden. Apple en Google hebben dus de onderliggende techniek voor een eventuele coronavirus-app ontwikkeld. De techgiganten maken hiermee de weg vrij voor overheden en ontwikkelaars om zo’n applicatie te maken.

Zodra je de trackerfunctie hebt aangezet, kan je iPhone een logboek bijhouden van andere smartphones die in de buurt zijn geweest. Dit ‘notitieblok’ kun je vervolgens delen met anderen (zoals een nationale overheid of zorginstantie) zodat de verspreiding van het coronavirus geremd kan worden. Google heeft de trackerfunctie inmiddels ook uitgerold.

Ook interessant: App om coronasymptomen te checken nu te downloaden: zo werkt het

Definitieve versie van iOS 13.5 volgt later

De functie rolt eerst uit naar de testversie van iOS 13.5. Alleen mensen die zich hiervoor hebben aangemeld krijgen deze update aangeboden. De definitieve versie, voor alle iPhone-bezitters, rolt op een later moment uit. Het is nog niet bekend wanneer dit gebeurt.

Over de Nederlandse corona-app

De komst van een eventuele coronavirus-app houdt de gemoederen flink bezig. Wij hebben onlangs een rondvraag gedaan bij het RIVM en drie app-experts waar de Nederlandse corona-app aan moet gaan voldoen. Wil je meer weten? Check dan ook ons overzichtsartikel over de gezamenlijke coronavirus-technologie van Apple en Google. Hierin leggen we tot in detail uit hoe bovenstaande technologie werkt.

Houd iPhoned in de gaten, download onze gratis app of schrijf je in voor de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu