De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

iOS 13.4-functies: de 9 kleine en grotere verbeteringen op een rij

Lars Paijmans
25 maart 2020, 13:10
4 min leestijd
iOS 13.4-functies: de 9 kleine en grotere verbeteringen op een rij

iOS 13.4 en iPadOS 13.4 zijn nu beschikbaar, maar wat is er nu eigenlijk allemaal veranderd? In dit artikel zetten we alle functies en verbeteringen op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iOS 13.4-functies: alle verbeteringen op een rijtje

iOS 13.4 en iPadOS 13.4 zijn vanaf nu te downloaden voor alle ondersteunende apparaten. Hoewel iOS 14 nog even op zich laat wachten, is dit een forse update die vooral voor de iPad een aantal baanbrekende veranderingen doorvoert. In dit overzicht met iOS 13.4-functies zetten we alle verbeteringen op een rijtje.

1. Negen nieuwe Memoji stickers

De toevoeging van Memoji stickers is één van de populairste iOS 13-verbeteringen. Goed nieuws dus dat versie 13.4 negen gloednieuwe gezichtjes toevoegt om uit te kiezen. Deze nieuwe emoties zijn beschikbaar voor alle beschikbare Memoji en bevatten onder meer een Memoji achter een MacBook, eentje met een toeter in zijn mond en een die met zijn ogen rolt. In onderstaande tip leggen we stap voor stap uit hoe je deze stickers maakt en gebruikt.

Lees ook: Memoji stickers maken en gebruiken

iOS 13.4 stickers

2. Uitgebreide muis- en trackpad-ondersteuning voor de iPad

iPadOS 13.4 is met afstand een van de belangrijkste updates die de iPad ooit heeft gehad. De tablet van Apple ondersteunt nu namelijk Bluetoothmuizen en trackpads. Voortaan kun je de volledige iPad bedienen met een cursor op het scherm, zodat de tablet zich veel meer als een laptop gedraagt.

App-ontwikkelaars zijn druk in de weer om hun voordeel te doen met deze nieuwe mogelijkheden, maar in de tussentijd werkt de ondersteuning al verrassend goed. In onderstaande tip leggen we stap voor stap aan je uit hoe het instellen en koppelen van een muis of trackpad in zijn werk gaat.

Lees ook: Uitgelegd: Een iPad met een muis of trackpad koppelen en bedienen

iPad Muis

3. iCloud-folders delen

Oorspronkelijk was deze functie bedoeld voor iOS 13 in september, maar Apple bleek tegen de nodige problemen aan te lopen. Daarom komt nu met iOS 13.4 pas de mogelijkheid beschikbaar om in de Bestanden-app volledige iCloud-folders met mensen te delen. Handig voor werk- of schoolprojecten, want in een gedeelde folder kunnen alle deelnemers de wijzigingen en aangepaste bestanden zien en gebruiken.

4. Nieuwe toolbar in de Mail-app

In de categorie ‘beter laat dan nooit’: de standaard Mail-app die op je iPhone staat, heeft eindelijk de verwijderknop verder uit de buurt gezet van de reactieknop. Goed nieuws, want iOS 13 zette de verwijderknop op de plek waar in iOS 12 de reactieknop zat.

Veel gebruikers hebben daardoor lange tijd per ongeluk mails verwijderd omdat ze eigenlijk een reactie wilden sturen. In versie 13.4 is de toolbar aangevuld met een knop voor folders en berichten die je als belangrijk gemarkeerd hebt.

5. Aangepaste locatiemeldingen

Na klachten van ontwikkelaars gaat Apple de manier aanpassen waarop een melding verschijnt als een app je locatie gebruikt. Apple gaat de melding sneller laten zien en niet als je de app al een tijdje gebruikt.

6. CarPlay en CarKey

CarPlay voegt nieuwe opties toe om telefoongesprekken aan te nemen in apps van derden, maar de meest indrukwekkende toevoeging is ongetwijfeld CarKey. Deze api maakt het voor auto’s met nfc mogelijk om je iPhone of Apple Watch als autosleutel te gebruiken. Deze digitale sleutel kan ook via de Wallet-app met familieleden worden gedeeld. Door een tijdelijke sleutel te verstrekken kun je jouw auto bijvoorbeeld een dag aan iemand uitlenen.

Inmiddels zou BMW al in gesprek zijn met Apple om de functie te ondersteunen, later zullen er ongetwijfeld meer automerken volgen.

7. Universele app-aankopen

Een andere grote aanpassing is de introductie van universele app-aankopen. Ontwikkelaars kunnen er nu voor kiezen om apps die zowel op iOS als macOS werken universeel te maken. Als jij een app dan voor je iPhone koopt, hoef je hem nog nogmaals aan te schaffen om hem op je Mac te gebruiken. Het hangt van de ontwikkelaar af of deze optie gebruikt wordt, maar het is in ieder geval fijn dat de optie er is.

ipad pro 2018 staand

8. Nieuwe toetsenbord-opties voor iPads

Goed nieuws voor mensen die hun iPad dankzij iPadOS steeds meer als een laptop gebruiken. De iOS 13.4-update voegt namelijk nieuwe shortcuts toe voor het toetsenbord, waarmee je tussen tabbladen kunt schakelen, zoeken, albums kunt maken en foto’s kunt verwijderen, dupliceren en bewerken. Daarnaast kun je de knoppen van een extern toetsenbord zelf instellen.

9. Shazam in Siri Shortcuts

Fan van Siri Shortcuts? Goed nieuws: vanaf iOS 13.4 kun je ook Shazam-functies gebruiken in de opdrachten die je maakt. Zo kun je de app automatisch naar een nummer laten luisteren als jij een andere functie activeert.

Lees ook: Laat je inspireren voor Siri Shortcuts met deze 6 voorbeelden

Bron afbeelding: Macrumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu