iOS 13.1 begrenst vermogen van sommige draadloze opladers tot 5 Watt

Michel van 't Klaphek
5 oktober 2019, 13:57
2 min leestijd
iOS 13.1 begrenst vermogen van sommige draadloze opladers tot 5 Watt

Is jouw draadloze oplader trager na de update naar iOS 13.1? Dat kan kloppen. Apple heeft het vermogen van enkele draadloze opladers namelijk begrensd. Dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

Apple begrenst vermogen draadloos opladen in iOS 13.1

Eind september kwam iOS 13.1 uit. Deze tussentijdse update voegde een hoop nieuwe functies toe, maar bracht ook een ‘downgrade’ met zich mee. Voortaan zijn sommige draadloze opladers namelijk beperkt tot een vermogen van 5 Watt, terwijl ze in principe 7.5 Watt kunnen doorgeven.

Dat blijkt uit onderzoek van AppleInsider. Het gaat hierbij om draadloze opladers die gebruikmaken van de Qi-technologie. Onder meer de iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max en iPhone XS (Max) kunnen last hebben van de beperking. Deze begrenzing zorgt er simpelweg gezegd voor dat je telefoon minder snel draadloos oplaadt.

Airpower alternatieven belkin boost up 2

Apple heeft geen officieel statement over het hoe en waarom naar buiten gebracht. AppleInsider heeft met een bron gesproken die bij het bedrijf uit Cupertino werkzaam is. Diegene zegt dat de beperking alleen geldt voor draadloze opladers die niet aan de technische vereisten van de iPhone-maker voldoen.

De website schrijft echter dat het probleem gecompliceerder is dan dat. Volgens meerdere fabrikanten heeft Apple namelijk nog niet bekendgemaakt aan welke voorwaarden zij moeten voldoen om de begrenzing op te heffen.

De beperking in iOS 13.1 werd vorige week voor het eerst naar buiten gebracht door ChargerLab, dat de snelheid van enkele draadloze opladers vergeleek. Hun conclusie is dat het vermogen enkel naar 5 Watt wordt beperkt wanneer de chargers op een andere manier opladen dan de manier die Apple voorschrijft.

Lees ook: De 5 beste alternatieven voor de AirPower

Deze fabrikanten hebben nergens last van

Dit betekent dat draadloze opladers van bekende fabrikanten als Belkin, Mophie en Anker nog steeds stroom leveren met een vermogen van 7.5 Watt.  Enkel laders die afwijken van Apples normen zouden begrenst worden op 5 Watt. Waarschijnlijk kiest Apple hiervoor vanuit veiligheidsoverwegingen.

Apple maakt zelf geen draadloze opladers. Het bedrijf heeft dit wel geprobeerd, maar uiteindelijk werd de AirPower in maart van dit jaar definitief geannuleerd. De draadloze oplader voldeed uiteindelijk niet aan de kwaliteitseisen. De AirPower is ruim anderhalf jaar in ontwikkeling geweest.

Ook interessant: iPhones snelladen: zo werkt het en dit heb je nodig

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's