De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iOS 12: 7 verwachtingen voor de grote iPhone-update van 2018

Lars Paijmans
4 juni 2018, 13:01
4 min leestijd
iOS 12: 7 verwachtingen voor de grote iPhone-update van 2018

Vanavond is het zover: dan presenteert Apple tijdens WWDC de grote jaarlijkste update voor de iPhone en iPad: iOS 12. In dit artikel zetten we al onze verwachtingen op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iOS 12 verwachtingen: 7 nieuwe functies

iOS 12 wordt de eerstvolgende grote update die naar verwachting in september verschijnt. Zoals altijd bewaart Apple alle grote nieuwe functies en verbeteringen voor deze jaarlijkse update, die voorafgaand aan de release met verschillende bètaversies zal worden uitgetest. Op basis van geruchten verwachten we dat Apple deze functies onthult tijdens WWDC 2018 op 4 juni.

iOS 12 verwachtingen

1. Stabiliteit en prestaties voorop

Alle geruchten wijzen erop dat Apple dit jaar een stapje terug doet met iOS 12. Na de grote hoeveelheid bugs en slordige fouten in iOS 11, is het tijd om de basis beter op orde te krijgen. Verwacht dus minder compleet nieuwe functies, maar een focus op stabiliteit en het verbeteren van bestaande onderdelen. Dat moet van iOS 12 een nieuwe standaard maken waar Apple in de toekomst weer verder op kan voortbouwen. Een compleet herziene versie van het homescreen zou om die reden doorgeschoven zijn naar 2019.

2. Bewust van je iPhone-gebruik dankzij Niet Storen 2.0

Apple gaat een belangrijke rol spelen om jouw iPhone-gebruik in kaart te brengen. Een tijdje terug beloofde het bedrijf na vragen van investeerders dat een nieuwe functie in iOS gebruikers moet laten zien hoe intensief ze hun Apple-producten gebruiken. Ook Google voegt deze opties met Android P toe, en op WWDC zal Apple zijn alternatief laten zien. Naar verwachting toont deze app per app hoeveel tijd je er aan kwijt bent, op welke tijdstippen van de dag, en geeft je iPhone op basis hiervan tips om je smartphone-gebruik (waar nodig) aan banden te leggen. Apple zou de functie ‘Digital Health’ noemen.

Lees ook: Waarom Apple met iOS 12 helpt om je iPhone-gebruik te minderen

iOS 12

3. Uitgebreidere ouder-opties om iPhones te beheren

In het verlengde hiervan neemt Apple dit jaar meer verantwoordelijkheid als het op iPhones, iPads en kinderen aankomt. Nieuwe opties voor ouders moeten ervoor zorgen dat het afschermen van iOS voor kinderen gemakkelijker wordt en beter werkt. Zo is het nu al mogelijk om bepaalde apps af te schermen voor minderjarigen en in-app aankopen onmogelijk te maken, maar met de nieuwe opties wil Apple naar verluidt ouders de middelen geven om een iPad met een druk op de knop volledig ‘kindvriendelijk’ te maken.

4. Universele apps voor iOS en macOS

De grootste verbetering van dit jaar heeft vooral grote gevolgen voor de Mac. Apple zou aan een universeel softwareplatform werken, waardoor de apps die op je iPhone en iPad staan ook werken op een MacBook en iMac. Voor ontwikkelaars wordt het zo veel gemakkelijker om een app op zowel macOS als iOS te lanceren. De vraag is alleen of deze ingrijpende functie onderdeel wordt van een update die zich voornamelijk richt op het verbeteren van de basis, of dat Apple toch nog een jaartje wacht.

iOS 12 verwachtingen

5. Samen gamen in augmented reality

Onlangs hoorden we voor het eerst over een nieuwe functie voor Apples augmented reality-platform ARKit. Een nieuwe versie zou tijdens WWDC getoond worden, die als belangrijkste verbetering heeft dat meerdere personen tegelijk dezelfde virtuele wereld kunnen bekijken. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om multiplayergames te spelen, maar ook om met een hele schoolklas die iPads gebruikt naar dezelfde augmented demonstratie te kijken.

6. Meer Animoji, ook op de iPad

Animoji waren een grote (maar korte) hit vorig jaar, dus reken er maar op dat Apple dit najaar het aanbod van Animoji verder uitbreidt. Zeker als de iPad naar verwachting ondersteuning krijgt voor Face ID is de kans groot dat Apple nieuwe functies aan Animoji geeft. Met iOS 11.3 kregen we al een aantal nieuwe gezichtjes om uit te kiezen, maar iOS 12 zal ons hopelijk meer functies geven om de opgenomen filmpjes of screenshots buiten iMessage te delen, te bewerken of terug te laten keren op andere plekken in iOS.

iOS 12

7. Verbeteringen voor Foto’s, FaceTime en meer

Tot slot praten geruchten over verbeteringen voor de Foto’s-app en FaceTime. Hoewel FaceTime nog steeds een populair middel is om mee te videobellen, staat de ontwikkeling ervan al jaren stil. Het toevoegen van groepsgesprekken zou een fijne verbetering zijn, al hopen we dat Apple inmiddels wat meer heeft bedacht om FaceTime weer naar een nieuw niveau te tillen.

De Foto’s-app zou naar verluidt vooral een stuk slimmer worden en jou werk uit handen nemen. Nieuwe algoritmes moeten ervoor zorgen dat foto’s zelfstandig worden gesorteerd, zodat jij niet door een eindeloze filmrol van duizenden kiekjes hoeft te bladeren.

Meer weten over iOS 12, de ondersteunende toestellen en releasedatum? Check dan onze speciale iOS 12-pagina.

Vanavond tijdens de keynote komen we te weten hoe dicht deze geruchten bij de waarheid zitten. Wil je zeker weten dat je niks mist? Download dan onze iPhoned-app die jou heel de avond van het laatste nieuws voorziet.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu