Zo gaat iOS 12 spamberichten en -telefoontjes bestrijden
Lars Paymans

Altijd bereikbaar zijn dankzij je iPhone is handig, maar kan door de grote hoeveelheid aan spam ook wel eens vervelend zijn. Apple zet met iOS 12 daarom een belangrijke stap om spamberichten en telefoontjes tegen te gaan.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Zo gaat iOS 12 spam bestrijden

Hoewel de nieuwe functie niet besproken werd tijdens de WWDC-keynote, krijgt iOS 12 dit najaar nieuwe mogelijkheden om spamberichten tegen te gaan. Apple introduceert een nieuwe extensie met de naam ‘Unwanted Communication’ die app-ontwikkelaars aan hun apps kunnen toevoegen.

Het werkt als volgt. Als een app deze nieuwe extensie ondersteunt, kun je deze activeren in de instellingen. Vervolgens verschijnt er een extra optie als er een notificatie van de app op je scherm verschijnt.

iOS 12 spam

Door naar links te vegen over de melding kun je een nieuwe ‘Report-knop’ aantikken. Vervolgens wordt het telefoonnummer of het bericht gemarkeerd als spam en krijgen de makers van de app hier een seintje van. Als laatste stap kunnen gebruikers ervoor kiezen om de afzender te blokkeren om toekomstige spamberichten te voorkomen.

De functie is niet door Apple bedacht, maar wordt wel een standaard onderdeel van iOS en iets wat ontwikkelaars gemakkelijk in hun apps kunnen implementeren. Omdat ontwikkelaars hierdoor niet zelf met een oplossing voor dit spam-probleem hoeven te komen, is de kans groot dat veel diensten de functie zullen overnemen en activeren.

Wil je meer weten over iOS 12? Lees dan onze uitgebreide preview waarin we aan de slag gaan met de eerste bèta. De update komt dit najaar voor iedereen beschikbaar, al zal er spoedig ook een publieke betaversie verschijnen die iedereen kan uitproberen.

Lees ook: iOS 12 preview: Indrukwekkende optelsom van ingrijpende verbeteringen

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.