De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

iOS 12 officieel: Apple onthult de grote iPhone-update van 2018

Wouter Nijsen
4 juni 2018, 19:11
5 min leestijd
Breaking
iOS 12 officieel: Apple onthult de grote iPhone-update van 2018

Tijdens WWDC 2018 heeft Apple iOS 12 officieel gepresenteerd. De grote nieuwe update voor de iPhone en iPad voegt dit jaar weer een aantal belangrijke verbeteringen en nieuwe functies toe. Wij zetten alles wat je moet weten hier op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iOS 12 officieel onthuld

Net als voorgaande jaren krijgen we een eerste blik op iOS 12 tijdens WWDC. Apple opent de ontwikkelaarsconferentie traditiegetrouw met een keynote, waarin het bedrijf alle software-updates voor dat jaar voor het eerst laat zien. iOS 12 is altijd het hoogtepunt van de avond, en dat is dit jaar niet anders. In dit artikel zetten we alle nieuwe functies op een rij, zodat je precies weet wat voor nieuws er dit najaar naar je iOS-apparaat komt.

Tijdens de presentatie maakte Apple duidelijk dat iOS 12 draait om performance. Dat betekent dat iOS 12 voor alle apparaten beschikbaar is die ook op iOS 11 draaien. Bovendien draaien ze een stukje soepeler dan op iOS 11. Ook de iPhone 5S krijgt dus gewoon een update naar iOS 12. Daarnaast is iOS 12 een stukje sneller dan zijn voorganger. De update zou ervoor zorgen dat apps 40 procent sneller laden, het toetsenbord 50 procent sneller werkt en de camera-app veel vlotter (zo’n 70 procent) laadt op oudere iOS-apparaten.

Nieuwe functies voor ARKit

Een belangrijke pijler van iOS 12 is augmented reality. ARKit krijgt daarom een grote update. Nieuw is het usdz-formaat, dat ervoor moet zorgen dat ar-ervaringen makkelijker te ontwikkelen zijn, maar ook naar meer apparaten kunnen komen. Apple werkt hiervoor samen met Adobe, zodat ontwikkelaars in Creative Cloud hun creaties gelijk kunnen opslaan als augmented reality-ervaring. Ook komt er een app om objecten te meten in augmented reality. Als voorbeeld liet Apple een koffer zien, die in realtime werd gemeten.

Het nieuwe ARKit 2 koppelt voortaan meerdere apparaten aan elkaar, zodat meerdere iPhones en iPads naar hetzelfde virtuele object kunnen kijken. Dit maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker voor een schoolklas, die tijdens een presentatie naar hetzelfde voorwerp in AR kunnen kijken met hun iPads. Ook liet Apple een LEGO-game zien, waarin tot vier gebruikers met elkaar in augmented reality kunnen spelen.

Verbeteringen voor Foto’s-app en Siri

Apple heeft ook de Foto’s-app van een update voorzien. De zoekfunctie van de app is verbeterd, waardoor ‘ie zoeksuggesties geeft voordat je begint met zoeken. Ook worden foto’s beter geïndexeerd. Ook nieuw is het ‘Voor jou’-tabblad, waarin bepaalde kiekjes worden uitgelicht die bijvoorbeeld met een speciale dag te maken hebben.

Ook Siri wordt verbeterd. De stemassistent krijgt zogeheten snelkoppelingen, zodat het mogelijk wordt om applicaties aan Siri te koppelen. Applicaties krijgt een aparte Siri-knop en als je daar een eigen zoekopdracht aan koppelt, zal Siri die app doorzoeken als je ernaar vraagt.

Eindelijk: verbeterde notificaties

Verder neemt Apple de Niet storen-modus onder handen. Om te voorkomen dat je ‘s nachts wakker en gestresst raakt door alle notificaties die je ontvangt, krijg je ‘s nachts alleen een zwart scherm te zien. Als je ‘s nachts op je iPhone kijkt, ben je daarom minder snel geneigd om al je meldingen te checken.

Verder kun je ervoor kiezen om notificaties van bepaalde direct naar je notificatiescherm te sturen, in plaats van dat ze allemaal op je vergrendelscherm terecht komen. Belangrijker is dat notificaties voortaan gegroepeerd worden, in plaats van dat ze op chronologische volgorde onder elkaar komen te staan. Dit is een grote verbetering waar gebruikers al lange tijd naar vroegen.

Screen Time wil je bewust maken van je iPhone-gebruik

Na Google met Android P gaat ook Apple met iOS 12 meer inzicht geven in de manier waarop jij je iPhone en iPad gebruikt. Een nieuwe instelling met de naam ‘Screen Time’ laat per app precies zien hoeveel tijd je er in doorbrengt. Dit moet ervoor zorgen dat je bewuster wordt van je smartphonegebruik, en bijvoorbeeld ervoor kunt kiezen om niet iedere dag een uur in de Facebook-app rond te hangen.

Daarnaast wordt het mogelijk om tijdlimieten in te stellen voor apps, waardoor bijvoorbeeld kinderen maar een bepaalde tijd in een applicatie kunnen doorbrengen. Ouders krijgen hierdoor meer controle over het iPhone- of iPad-gebruik van hun kinderen, maar ook over dat van henzelf.

Animoji verbeterd en Memoji

De zingende Animoji die jou nadoen dankzij gezichtsherkenning waren eind vorig jaar een hit op social media, en dus doet Apple er met iOS 12 nog een schepje bovenop. Het aanbod van Animoji wordt verder uitgebreid met kleurrijke figuurtjes van een geest, koala, tijger en dino. Ook komt er tongherkenning. Nieuw is Memoji, waarmee je een Animoji van je eigen gezicht kunt maken. Gebruikers krijgen daarvoor veel verschillende opties, zodat ze zichzelf kunnen ‘namaken’.

Videonbellen met groepen in FaceTime

Ook FaceTime krijgt in iOS 12 een update. Verreweg de belangrijkste verbetering is dat het mogelijk wordt om met groepen te videobellen. In iOS 12 kun je met maximaal 32 mensen(!) tegelijk videobellen. Het opzetten van een groepsvideogesprek gaat op ongeveer dezelfde manier als het opzetten van een groepsgesprek met tekst.

Deelnemers kunnen zelf bepalen of ze deelnemen, en het gesprek weer verlaten. Om groepsvideogesprekken overzichtelijk te houden, wordt degene die praat automatisch naar voren gehaald in beeld. Wil je zelf iemand beter bekijken, dan tik je simpelweg twee keer op hem of haar. De nieuwe features van FaceTime werken op de iPhone, iPad, Mac en je kunt ook deelnemen op de Apple Watch via audio.

Niet wachten op de iOS 12 release? Installeer de bèta!

Hoewel iOS 12 pas dit najaar beschikbaar komt (tegelijk met de iPhone 2018) kun je al eerder met de nieuwe functies aan de slag. Na de keynote zal de eerste iOS 12-bèta verschijnen, gevolgd door een publieke bèta. Hoewel deze versie nog de nodige bugs zal hebben, is dit wel een manier om als eerste met al het nieuws aan de slag te gaan. Zodra de bèta beschikbaar is, lees je het op iPhoned.

Op het moment van schrijven is WWDC 2018 nog in volle gang. Volg de livestream en houd iPhoned in de gaten om als eerste op te hoogte te zijn van alle nieuwe aankondigingen die Apple vandaag doet. Dit bericht wordt continu aangevuld met nieuwe informatie.

Kijk mee met de WWDC 2018 livestream

Deze apparaten krijgen iOS 12

Alle apparaten die nu op iOS 11 draaien, krijgen een update naar de nieuwe versie. Dat betekent vanaf iPhone 5S en hoger, iPad mini 2 en hoger en de iPod touch (zesde generatie). Staat je iOS-apparaten in het overzicht hieronder, dan kun je een update verwachten. Het is nog onduidelijk wanneer iOS 12 precies verschijnt.

Lees alles over WWDC 2018

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen