Concept: zo ziet iOS 12 er mogelijk uit

Michel van 't Klaphek
3 maart 2018, 10:53
3 min leestijd
Concept: zo ziet iOS 12 er mogelijk uit

Volgens een verschenen concept draait iOS 12 primair om twee dingen: meer stabiliteit en minder bugs. Daarnaast wordt het uiterlijk opgefrist en haal je meer uit Face ID.

Lees verder na de advertentie.

iOS 12-concept: dit kunnen we verwachten

Met de WWDC 2018 voor de deur, nemen de geruchten over iOS 12 toe. Alhoewel er nog niks officieel is over de opvolger van iOS 11, kunnen we uiteraard wel speculeren. Vandaag doet ontwerper iOS News and More een duit in het zakje en presenteert een conceptversie van iOS 12.

Dat wil zeggen: hoe de ontwerper denkt dat de iOS-versie eruitziet en welke functies worden toegevoegd. Bovenal zou Apple er verstandig aan doen om de stabiliteit en prestaties van het besturingssysteem te verbeteren. Verder worden (globaal gezien) drie categorieën met verbeteringen voorgesteld.

1. Frisser ontwerp

Ten eerste is het ontwerp van iOS in versie 12 een stuk ‘frisser’. Het thuisscherm bevat bijvoorbeeld standaard minder apps. Ook worden notificaties voortaan gegroepeerd, waardoor je niet langer tientallen sms’jes door elkaar hebt staan.

Daarbij wordt een zogenoemde geluidsbalk toegevoegd aan de bovenkant van het scherm. Hierin kun je snel regelen hoe hard het volume van je app, film of muzieknummer op dat moment is. Een andere nieuwe toevoeging is een menu met app-snelkoppelingen. Deze zou volgens de ontwerpers moeten worden geactiveerd door de linkerkant van je scherm in te drukken, en vervolgens naar rechts te vegen.

2. Meer functies voor Face ID

De tweede categorie met verbeteringen richt zich op Face ID. Het grootste probleem dat wordt getackeld, is het gegeven dat je niet langer nog omhoog hoeft te vegen, nadat je jouw iPhone X met Face ID hebt ontgrendeld.

Daarbij wordt het mogelijk om bepaalde apps met Face ID te vergrendelen. Handig, want zo bouw je een extra beveiligingslaag in. Ook stellen de ontwerpers een zogenoemde Face ID-gastmodus voor. Hierdoor kan je vriend of vriendin bijvoorbeeld ook jouw iPhone ontgrendelen middels zijn of haar gezicht.

3. Notification Dots, Split View en meer

Ook zien we enkele losse verbeteringen, zoals het tonen van ‘notification dots’ via de TrueDepth-camera wanneer je scherm uit staat. Hierdoor zie je direct of je gemiste notificaties hebt. De functie lijkt hierdoor een beetje op het led-lampje dat op Android-smartphones aanwezig is.

Ook zou het voortaan mogelijk moeten zijn om twee apps tegelijkertijd in Split View te draaien. Momenteel is deze functie overigens al beschikbaar voor de iPad. Verdere kleine verbeteringen zijn onder meer het toevoegen van apps aan je verlanglijst in de App Store en meerdere timers tegelijkertijd kunnen aanzetten.

Tot slot is ook de Safari-browser enigszins onder handen genomen. Voortaan wordt de zoekbalk onderaan het scherm weergeven, en zie je linksboven het scherm de snelkoppelingen naar jouw meest gebruikte websites.

In juni meer duidelijkheid over iOS 12

Vermoedelijk vindt WWDC dit jaar van 4 tot en met 8 juni in San Jose plaats. Deze beurs voor ontwikkelaars vormt ieder jaar het podium voor diverse Apple-software onthullingen. Tijdens de vorige editie werden bijvoorbeeld iOS 11 en watchOS 4 uit de doeken gedaan. Ook zagen we de HomePod in actie en werd een nieuwe iPad Pro met 10,5-inch scherm onthuld.

Dit jaar kondigt Apple zowel iOS 12, watchOS 5 als een nieuwe macOS-versie aan. Geruchten suggereren dat we wellicht ook de iPhone SE 2 voor het eerst gaan zien. De nieuwe iPhone X-toestellen wordt vermoedelijk later dit jaar aangekondigd, tijdens een event in september.

Ook interessant: ‘Deze drie verbeteringen staan centraal in iOS 12: Animoji, Siri en meer’

Blijf op de hoogte van iOS 12 via de officiële iPhoned-app of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen