De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

iOS 11: onze 9 verwachtingen voor nieuwe functies

Lars Paijmans
1 juni 2017, 20:33
5 min leestijd
iOS 11: onze 9 verwachtingen voor nieuwe functies

Met WWDC voor de deur, is het hoog tijd om de balans op te maken. In dit artikel zetten we onze verwachtingen voor iOS 11 op een rijtje, de grote update voor de iPhone en iPad.

Lees verder na de advertentie.

Onze 9 iOS 11 verwachtingen op een rij

Apple onthult iOS 11 op WWDC tijdens de eerste keynote van 2017. Deze vindt aankomende maandag (5 juni) plaats om 19:00 uur Nederlandse tijd. In de aanloop naar de keynote lekte er al een aantal iOS 11-functies uit, al is het aantal lager dan voorgaande jaren. Zou dit betekenen dat iOS 11 een wat ingetogen iOS-update wordt? Tijd voor een overzicht.

1. Donkere modus

Al jaren hoog op het verlanglijstje van iPhone-gebruikers: een donkere modus voor iOS. Voor het eerst heeft deze modus ook een praktische functie voor Apple: het maakt het oled-display van de iPhone 8 nog mooier. Zwarttinten zien er namelijk extra goed uit op oled, en zijn extra energiezuinig.

iOS 11 verwachtingen

Bovendien is het een mooie uitbreiding voor Night Shift en een uitkomst voor iedereen die een iPhone of iPad in het donker gebruikt. De donkere modus verandert alle lichtgekleurde menu’s in een donkere variant, zonder functionaliteit te verliezen.

2. Siri verbeteringen

Volgens de geruchten onthult Apple tijdens WWDC 2017 ook een Siri-speaker, dus kan het haast niet anders dan dat de digitale assistent een opknapbeurt krijgt. Het afgelopen jaar heeft Apple flink geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie en machine learning, terwijl de concurrentie met de komst van de Google Assistant en Bixby steeds heviger wordt.

WWDC 2017 verwachtingen

Door Siri nog slimmer en proactiever te maken, moet het echt een hulpmiddel worden dat je vanzelfsprekend gaat gebruiken. Een groot verschil met de huidige assistent die door de meesten vooral gebruikt wordt om een grappig antwoord te geven.

3. Video’s en series in Apple Music

Apple wil een Apple Music-abonnement aantrekkelijker maken door naast muziek ook exclusieve series aan te bieden. Dat begint binnenkort al met Carpool Karaoke en Planet of the Apps, maar vooralsnog is er nog geen ruimte in de Muziek-app hiervoor. Reken er dus maar op dat Apple Music wederom op de schop gaat, zodat mogelijk het Connect-tabblad verdwijnt en plaatsmaakt voor een nieuw videoplatform. Hier heeft Apple vervolgens alle ruimte om muziekdocumentaires en andere exclusieve series aan te bieden.

4. Nieuws-app in Europa

We hadden de moed al bijna opgegeven, maar Apple is nog steeds druk bezig met de Nieuws-app. De nieuwsdienst is echter nog steeds niet in Nederland beschikbaar, maar daar kan spoedig verandering in komen. Onlangs nam het bedrijf een nieuwe hoofdredacteur voor Apple News aan, die aan een volledig vernieuwde versie van de dienst zou werken.

iOS 11 verwachtingen

Het meest opmerkelijke is echter niet wie Apple gekozen heeft, maar dát het bedrijf iemand kiest. Lauren Kern, voorheen werkzaam bij The New York Times Magazine, is namelijk de eerste hoofdredacteur voor Apple News. Voorheen bestond de positie helemaal niet binnen de nieuwsdienst. Reken er dus maar op dat Apple News voorbij komt tijdens de keynote.

5. FaceTime-groepsgesprekken

Een van de eerste geruchten die we hoorden over iOS 11 is de mogelijkheid om te FaceTimen met meerdere personen tegelijk. Niet gek natuurlijk, want dat komt bijvoorbeeld goed van pas in het bedrijfsleven. Bovendien klinkt het als een logische volgende stap voor de videobeldienst van Apple, die eigenlijk al jaren nauwelijks is vernieuwd.

6. Verbeterde notificaties

Als er één ding is waar we ons regelmatig aan storen, dan zijn het wel de notificaties en het rommelige meldingenscherm van iOS. Berichten worden niet gegroepeerden en verschijnen in een eindeloos lange rij, zonder een duidelijke volgorde. Het bedrijf uit Cupertino heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in machine learning en AI, waardoor de iPhone beter dan ooit weet wat jij interessant vindt. Flink verbeterde notificaties lijken daarom niet meer dan logisch te zijn.

7. Volledige overstap naar 64-bit

Apple schrapt de ondersteuning voor 32-bit-apps volledig met de komst van iOS 10.3.3 of iOS 11. Dit betekent op de eerste plaats dat duizenden iOS-apps die al lang niet meer bijgewerkt zijn, niet meer functioneren. Het voordeel is wel dat iOS hierdoor geen rekening meer hoeft te houden met de 32-bit-structuur, wat de snelheid van iOS ten goede komt.

iOS 11 verwachtingen

Bovendien zijn bijna alle 32-bit-apps dusdanig verouderd dat nog maar weinig mensen ze gebruiken. We verwachten dat iOS 10.3.3 een instelling toevoegt, die laat zien welke verouderde apps je op je toestel hebt staan. Vervolgens hakt iOS 11 dit najaar de knoop door en wordt de ondersteuning gestopt.

8. Onderling betalen via Apple Pay

Apple Pay is nog steeds niet beschikbaar in Nederland, en dat zal voorlopig niet veranderen. Wel zou er aan een uitbreiding van de betaaldienst gewerkt worden die ons extra jaloers maakt dat de betaaldienst hier nog niet beschikbaar is. Er zou namelijk aan een nieuwe functie gewerkt worden die onderlinge betalingen tussen gebruikers mogelijk maakt. Handig als je met vrienden weggaat en op het einde van de dag de rekening deelt. Een mooie uitbreiding voor Apple Pay, dat onlangs nog aangevuld werd met de mogelijkheid om online te betalen.

9. iPad-verbeteringen

Een concept dat onlangs verscheen, maakte ons enthousiast voor de iPad-functies die Apple mogelijk voor ons in petto heeft. Als de geruchten kloppen en er twee nieuwe iPad Pro’s verschijnen, is de kans extra groot dat iOS 11 een aantal unieke tabletfuncties heeft. Zo kan er nog veel verbeterd worden op het gebied van multitasking en nieuwe manieren om de iPad op een professionele manier te gebruiken.

→ Lees alles over iOS 11 op onze versiepagina

Check ook onze andere WWDC-verwachtingen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen