Deze 11 kleine iOS 11-verbeteringen kende je nog niet

Lars Paijmans
20 september 2017, 11:06
5 min leestijd
Deze 11 kleine iOS 11-verbeteringen kende je nog niet

iOS 11 zit boordevol nieuwe functies. Er verandert zoveel dat Apple ze zelf niet eens allemaal benoemt. Dit zijn elf kleine iOS 11-verbeteringen die ons opvallen.

Lees verder na de advertentie.

iOS 11 verbeteringen: 11 onbekende op een rijtje

Apple laat van iOS 11 vooral het nieuwe Bedieningspaneel, de verbeterde Siri-functies en de nieuwe App Store zien. Toch zitten er nog veel meer verbeteringen in de update verstopt die niet worden benoemd. Dit zijn wat ons betreft de elf meest opvallende.

Lees ook: iOS 11: de 12 belangrijkste vernieuwingen

1. Automatische installatie

Apple helpt nieuwe gebruikers uit de brand met een nieuwe installatiemethode. Koop je een nieuwe iPhone of iPad, dan hoef je deze niet meer handmatig in te stellen. Het enige wat je hoeft te doen is je nieuwe apparaat in de buurt van je Mac, iPad of ander apparaat te houden. Vervolgens worden onder meer contactgegevens, persoonlijke instellingen, je iCloud-sleutelhanger en wachtwoorden draadloos overgezet. Is dit proces afgerond, dan stel je de ontbrekende gegevens nog even handmatig in.

iOS 11 verbeteringen

2. Berichten naar Siri typen

Siri wordt steeds belangrijker, maar veel mensen vinden het te ongemakkelijk om in een publieke ruimte ‘Hé Siri’ naar een iPhone te roepen. Daarom maakt Apple het nu mogelijk om een bericht naar Siri te typen, al zit deze optie wel verstopt in de instellingen.

Zodra deze optie aanstaat, kun je de homeknop ingedrukt houden om Siri te activeren zoals je dat altijd doet. Vervolgens verschijnt er een toetsenbord in beeld waar je de vraag in tikt. Ga jij hierdoor Apples spraakassistent ook onderweg gebruiken?

3. Een (soort) donkere modus

Dit jaar was met het oog op de iPhone 8 het moment voor Apple om een donkere modus toe te voegen, maar vooralsnog is deze niet in de iOS 11-bèta te vinden. De kans bestaat natuurlijk dat deze functie bewaard wordt voor het najaar, en deze tegelijk met de oled-iPhone wordt onthuld. Vooralsnog moeten we het doen met een nieuwe instelling voor omgekeerde kleuren.

Deze is vernieuwd, zodat hij er beter uitziet en aardig in de buurt komt van de gewilde donkere modus. Je activeert deze modus door naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid te gaan. Hier kies je voor ‘Aangepaste Weergave’ en ‘Slim omgekeerd’. In deze optie blijven afbeeldingen en media ongewijzigd.

Schermopname

4. Scherm opnemen met ingebouwde recorder

Ben je heel goed in een bepaalde iPhone-game of wil je een app demonstreren? Met de ingebouwde opnamefunctie van iOS 11 is dat nu veel makkelijker. Open het bedieningspaneel, tik op de rode opnameknop en je scherm wordt direct gefilmd. Je kunt daarna gewoon de iPhone gebruiken zoals je dat altijd doet. Ben je klaar met je opname, dan tik je de knop opnieuw in om de video meteen in je Filmrol op te slaan.

5. Gif-ondersteuning in de Foto’s-app

Gifs worden steeds populairder, dus voegt Apple eindelijk ondersteuning voor de geanimeerde plaatjes toe in de Foto’s-app. Goed nieuws, want dat betekent dat gifs automatisch afspelen als je ze in de Foto’s-app bekijkt. Hiervoor hoef je niets te doen, alleen een gif-bestand opslaan. Vanuit de Foto’s-app deel je de bewegende plaatjes in een app naar keuze met het ingebouwde iOS-deelmenu.

6. Modus voor een hand

Deze kleine verbetering is een uitkomst voor mensen met een iPhone 7 Plus. Door de emojitoets op het toetsenbord in te schakelen, schakel je de nieuwe modus voor een hand in. Deze is voor zowel links- als rechtshandigen te gebruiken. Zodra je de functie aanzet, schuiven de knoppen naar links of rechts, wat het makkelijker maakt om ze met een hand te bedienen. Ideaal voor de momenten dat je maar een hand vrij hebt dus.

iOS 11 toetsenbord

7. Nieuwe Podcasts-app

Nu de App Store er anders uitziet, gaat ook de Podcasts-app op de schop. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het ontdekken van nieuwe shows om naar te luisteren. In het nieuwe ‘Luister Nu’-overzicht kom je bijvoorbeeld suggesties van luisteraars tegen, samen met podcasts die je onlangs geluisterd hebt en welke je nu aan het luisteren bent.

8. Documentscanner in Notities

De jaren dat de Notities-app niets meer was dan een veredeld boodschappenlijstje zijn voorgoed voorbij. Met iOS 11 krijgt de app een volwaardige documentscanner, die externe iOS-apps in een klap overbodig maakt. Door in een nieuwe Notitie op het plusje te tikken en ‘Scan Document’ te kiezen, wordt de Camera-app geopend.

iOS 11 verbeteringen

Een geel kader laat zien als een vel papier of ander document herkend is. Druk vervolgens af om een scan in je Notitie op te slaan. Deze kun je na afloop natuurlijk bewerken met de ingebouwde bewerktools van de app.

9. Screenshots maken en markeren

Zodra je een screenshot maakt na iOS 11 geïnstalleerd te hebben, zie je direct dat er heel wat veranderd is. Het gemaakte plaatje verschijnt namelijk als picture-in-picture links onderin je scherm. Zo weet je meteen of je screenshot goed is, en kun je deze direct bewerken door er op te tikken. Hier heeft Apple ook wat nieuwe functies toegevoegd. Zet bijvoorbeeld meteen je handtekening op een screenshot, wijs aan wat belangrijk is met een pijl of teken een smiley met een van de teken-tools.

10. Meer 3D Touch-opties

De drukgevoelige techniek 3D Touch is nog niet vergeten door Apple en wordt met de elfde iOS-versie weer iets nuttiger. Zo kun je voortaan tussen tabbladen schakelen door het scherm stevig in te drukken in Safari en in iMessage deel je er gemakkelijker een url mee. 3D Touch wordt ook belangrijker in het nieuwe Bedieningspaneel. Nu je niet meer kunt vegen om het HomeKit-menu te openen, moet je stevig op het HomeKit-icoon drukken om je slimme lampen aan en uit te zetten.

AirPods opties

11. Extra AirPods-opties

AirPods-eigenaren kunnen hun hart ophalen met iOS 11. Met de update worden de draadloze oortjes namelijk ook weer wat functioneler. In de instellingen kun je er nu bijvoorbeeld voor kiezen om naar een volgend nummer te skippen door twee keer op de zijkant van een AirPod te tikken. Voor zowel de linker als de rechter AirPod zijn afzonderlijke functies in te stellen. Hierbij heb je nu de keuze uit Siri, pauzeren, volgend nummer, vorig nummer en hervatten.

Lees het laatste nieuws over iOS 11

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu