De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Hoe Apple Siri menselijker laat klinken met iOS 11

Lars Paijmans
24 augustus 2017, 9:10
2 min leestijd
Hoe Apple Siri menselijker laat klinken met iOS 11

iOS 11 staat voor de deur, samen met een grondig vernieuwde versie van Siri. De assistent klinkt en werkt anders, maar hoe heeft Apple dit gedaan?

Lees verder na de advertentie.

Hoe iOS 11 Siri verbetert en vernieuwt

Het bedrijf uit Cupertino speelt sinds dit jaar wat vaker open kaart. Om meer nieuw talent aan te trekken, opende het bedrijf een blog waar bevindingen op het gebied van machine learning worden gedeeld. Dit bevat veel complexe materie die diep ingaat op de code en software, maar geeft ons ook een idee van hoe het er achter de schermen bij Apple aan toegaat.

iOS 11 siri

Op deze manier komen we vandaag meer te weten over iOS 11 en de vernieuwde versie van Siri. Iedereen die de bèta al heeft geïnstalleerd, heeft ongetwijfeld de andere stem van de assistent gehoord. Naast de Nederlandse heeft ook de Amerikaanse Siri er een vrouwelijke variant bij gekregen. “We hebben een nieuwe vrouwelijke stem toegevoegd om de natuurlijkheid, persoonlijkheid en expressie van Siri’s stem te verbeteren”, legt Apple uit.

Om dit te doen, werd er meer dan 20 uur aan stemmateriaal opgenomen, die gekoppeld werd aan nieuwe stemsoftware. Deze benut deep learning om te weten wanneer een bepaalde toonhoogte moet worden gebruikt. Hierdoor klinkt een antwoord van Siri een stuk natuurlijker, en niet meer als een verzameling van woorden die afzonderlijk van elkaar opgenomen zijn.

Slimmere info op je scherm

Ook de informatie die op je scherm verschijnt dankzij de iOS 11-versie van Siri werkt anders. De assistent zou volgens Apple meer dan ooit een beroep doen op machine learning, om op het juiste moment de juiste datum, tijd, adressen en valuta weer te geven.

Tot slot heeft het Siri-scherm een iets anders uiterlijk gekregen. Onderin beeld is een cirkelvormig icoontje zichtbaar, dat beweegt als Siri nadenkt. Een toevallige visuele keus, of is dit de plek waar op de iPhone 8 de virtuele homeknop komt te zitten? Voordat iOS 11 voor iedereen beschikbaar komt, weten we daar het antwoord op. Op het machine learning-blog van Apple lees je meer over de techniek achter de nieuwe Siri.

Lees het laatste nieuws over iOS 11

Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu