iOS 11 officieel: de 12 belangrijkste vernieuwingen

Lars Paijmans
5 juni 2017, 21:30
5 min leestijd
iOS 11 officieel: de 12 belangrijkste vernieuwingen

iOS 11 is de grote nieuwe update voor je iPhone en iPad. Apple heeft het besturingssysteem officieel onthuld tijdens de WWDC 2017-keynote. Lees hier alles over de nieuwe functies.

Lees verder na de advertentie.

iOS 11 officieel: dit is er allemaal nieuw

Zoals verwacht is iOS 11 wat software betreft de grote klapper van WWDC 2017. Niet zo gek natuurlijk, aangezien de iPhone nog steeds Apples populairste apparaat is. iOS 11 gaat verder waar iOS 10 stopte en maakt de iPhone en iPad nog stabieler, beter en veelzijdiger.

App Store-update

1. ARKit: augmented reality door Apple

Vandaag zien we Apples eerste stap naar augmented reality met ARKit. De Camera-app wordt uitgebreid met een gloednieuwe augmented reality-modus. Ontwikkelaars kunnen hun eigen AR-diensten gaan maken, die iedereen vervolgens kan gebruiken.

De sensoren in de camera worden hiervoor gebruikt, in samenwerking met machine learning. Zo kunnen tafels worden herkend. Als voorbeeld wordt Pokémon GO genoemd, een game die er met een toekomstige update beter uitziet dankzij ondersteuning voor ARKit.

2. Een compleet vernieuwd Bedieningspaneel

Het herkenbare Bedieningspaneel van iOS ziet er compleet anders uit. Het vult voortaan je volledige scherm, zodat er meer ruimte is om het naar je eigen smaak aan te passen. Dit is een functie waar fanatieke gebruikers al jaren om vragen, dus we zijn erg benieuwd hoeveel ruimte je daadwerkelijk hebt om dit paneel zelf te rangschikken.

3. App Store krijgt na negen jaar een nieuw ontwerp

De App Store wordt in een nieuw jasje gestoken. Ontwikkelaars krijgen meer ruimte om hun apps te demonstreren, kunnen quotes van reviews toevoegen en meer. Ook is er een nieuw ‘Today’-tabblad toegevoegd, dat doet denken aan Apple Music. Hier kom je iedere dag de nieuwe apps en updates tegen die voor jou relevant zijn. Monument Valley 2 bijvoorbeeld, de game die vanaf vandaag beschikbaar is. Je leest alles over de vernieuwde App Store in het onderstaande bericht.

Lees ook: Apple kondigt grote App Store-update aan met volledig nieuw design

4. Siri 2.0: nieuwe stem, uiterlijk en functies

Zoals verwacht krijgt Siri een flinke update. De spraakassistent krijgt toegang tot meer onderdelen van je apparaten, maar klinkt voortaan ook anders. Dankzij machine learning snapt Siri beter de context van een zin en wat je precies zegt.

Hierdoor kunnen dezelfde woorden op een andere manier worden uitgesproken, wat voor een natuurlijker klinkende stem zorgt. Naast de vrouwelijke Siri-stem, kun je ook voor een mannenstem kiezen.

5. Unieke iPad-functies: Dock, betere multitasking, drag & drop en meer

Speciaal voor de nieuwe iPads heeft Apple tal van nieuwe functies toegevoegd. Zo krijgt de iPad een Mac-achtig dock waar je apps in kunt zetten. Dit maakt het makkelijker om meerdere apps tegelijk te gebruiken op je tablet. Dit brengt de nodige veranderingen met zich mee voor multitasking.

Zo kun je een app-icoon op je scherm slepen en zelf een plekje geven op het scherm. Deze drag & drop-techniek maakt het makkelijk om apps te bedienen. De nieuwe Files-app speelt hier een belangrijke rol in.

Lees ook: Dit moet je weten over de nieuwe 10,5 inch-iPad Pro

6. Automodus voor CarPlay: minder afleiding achter het stuur

De iPhone wordt veiliger achter het stuur en gaat je minder afleiden. Door in je auto te stappen en deze te koppelen met bluetooth, weet je iPhone wanneer je aan het rijden bent.

Vervolgens wordt een speciale automodus ingeschakeld die de meeste notificaties tegenhoudt en bewaart voor wanneer je op de plaats van bestemming aankomt. In de instellingen geef je aan welke contactpersonen deze modus mogen doorbreken.

7. AirPlay 2.0

De draadloze communicatietechniek AirPlay krijgt na jaren van stilstand een nieuwe standaard met de logische naam: AirPlay 2.0. Deze maakt multi room-speakers mogelijk, wat bedrijven als Bose direct ondersteunen. Ook de Apple TV ondersteunt AirPlay 2.0.

8. Foto’s: slimmere gezichtsherkenning

Dat de geanimeerde Live Foto’s in de smaak vallen, is Apple ook opgevallen. Daarom gaat de kwaliteit van je bewegende kiekjes erop vooruit met de komst van deze nieuwe update. Zonder zelf iets te doen maakt Foto’s een ‘loop’ van bewegingen. Dit geldt ook voor de video’s die je iPhone zelfstandig van je foto’s maakt. Deze kun je ook in portretmodus bekijken.

9. iMessage in iCloud

Eindelijk: Apple gaat iMessage voortaan synchroniseren via iCloud. Handig om berichten te versturen op meerdere apparaten, die direct gesynchroniseerd worden. Daarnaast krijgt iMessage verschillende nieuwe apps die in de berichtendienst verwerkt zijn. Onder andere betaaldienst Apple Pay komt naar iMessage, al is de dienst nog niet in de Benelux beschikbaar.

10. Apple Pay voor onderlinge betalingen

Ook vandaag werd Apple Pay niet in ons land aangekondigd, en daar worden we steeds jaloerser op. Vanaf iOS 11 is het namelijk mogelijk om onderling te betalen. Net zoals apps als Tikkie dus, maar dan van Apple zelf.

Apple Files app

11. iOS 11 Files

Eerder lekte deze iOS 11-functie al uit. Apple zette per ongeluk de nieuwe Files-app al in de App Store. Deze nieuwe app moet je productiviteit op de iPhone en iPad ten goede komen, door op een overzichtelijke manier je bestanden te managen en openen.

Bovendien maakt het Apple het hierdoor eindelijk mogelijk om .zip-bestanden zonder hulp van externe app te openen op je iDevice.

12. Meer standaard-apps verwijderen

Vorig jaar zette Apple een grote stap door het verwijderen van standaard-apps mogelijk te maken. Je weet wel, die Apple-apps als Aandelen en Tips die standaard op je apparaat staan maar zelden gebruikt. Apple zet met iOS 11 officieel de tweede stap door nog meer eigen apps verwijderbaar te maken. De Activiteit-app bijvoorbeeld, die alleen relevant is voor mensen met een Apple Watch. Heb je deze later toch weer nodig, dan kun je hem gewoon in de App Store terugvinden en downloaden.

iOS 11 release en bèta

Hoewel iOS 11 pas in het najaar beschikbaar komt (tegelijk met de iPhone 8), krijgen bètatesters al eerder de kans. Na de keynote kwam de eerste iOS 11-bèta direct beschikbaar voor ontwikkelaars. Eind juni komt de testversie ook naar het grote publiek.

Tip: Ondersteunt jouw iPhone iOS 11 niet maar wil je wel aan de slag met de nieuwe functies? Dan ben je toe aan een nieuw en goedkoper abonnement. In onze vergelijker vind je het voordeligste sim only abonnement en tips om heel gemakkelijk over te stappen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu