Nfc-chip in iPhone voorlopig niet geschikt voor ov-reizen

Lars Paijmans
8 juni 2017, 10:37
2 min leestijd
Nfc-chip in iPhone voorlopig niet geschikt voor ov-reizen

Apple schonk er opvallend weinig aandacht aan, maar het bedrijf stelt de nfc-chip van de iPhone eindelijk open voor ontwikkelaars. Toch zit inchecken bij het ov er nog steeds niet in.

Lees verder na de advertentie.

Eindelijk: iOS 11 nfc wordt opengesteld

Alleen oplettende kijkers zullen tijdens Apples WWDC-keynote gemerkt hebben dat iOS 11 de nfc-chip openstelt. Terwijl de nieuwe functies je rond de oren vlogen, kwam de tekst ‘core nfc’ voorbij op een van de slides van de presentatie.

Hierdoor zou je denken dat het om een kleine verbetering ging, maar niets is minder waar. Voor het eerst krijgen ontwikkelaars de kans om apps te maken die nfc-tags kunnen lezen. Vooralsnog was dit alleen mogelijk voor Apples eigen apps en Apple Pay. Toch zitten er nog de nodige haken en ogen aan de nfc-techniek.

iOS 11 NFC

Core nfc laat apps communiceren met nfc-tags die de zogeheten nfc data exchange format ondersteunen. Dat zijn voorlopig alleen de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, al is de kans groot dat de iPhone 7S (Plus) en iPhone 8 dat ook zullen doen. Omdat alleen de nieuwste iPhones dit ondersteunen, verkleint dit het publiek aanzienlijk.

Inchecken bij OV vooralsnog niet mogelijk

Vooralsnog is het nog niet helemaal duidelijk wat de core nfc-techniek precies toelaat en wat niet. Apples omschrijving in het bijgeleverde document laat dit (mogelijk bewust) in het midden. Wel zijn ontwikkelaars het er inmiddels over eens dat inchecken bij het openbaar vervoer er voorlopig nog niet in zit. Dit komt omdat Apple vooralsnog alleen toestaat om nfc-tags te lezen. Informatie vanuit je iPhone zenden is dus niet mogelijk. Door info te ontvangen, kun je in de toekomst bijvoorbeeld je iPhone bij een nfc-tag in het museum houden om meer info te krijgen over het kunstwerk.

Hiervoor moet je eerst wel een specifieke app van het museum installeren, omdat de tags niet zomaar een pop-up mogen sturen. “Een app kan tags lezen om gebruikers info te geven over hun fysieke omgeving en de objecten die er in staan”, aldus Apple in het ontwikkelaarsdocument.

Het bedrijf uit Cupertino heeft er zelf ook baat bij om de chip zo gesloten mogelijk te houden. Zo heeft het nu exclusief recht om betalingen uit te voeren met eigen betaaldienst Apple Pay, tot grote ergernis van concurrenten. Omdat iOS 11 nog maar net is onthuld, kan het document nog wel veranderen. Zo is het voor Apple wel mogelijk om naast het lezen van nfc-tags ook informatie te schrijven. Vooralsnog heeft Apple echter slechts de deur op een kiertje gezet.

Lees het laatste nieuws over WWDC

Bron: Apple
Categorieën: Apple, iOS
Thema's: iOS 11, WWDC

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen