Zo geeft iOS 11 meer controle over het delen van locatiegegevens
Lars Paymans

Dit najaar krijg je meer zeggenschap over welke apps wel en niet je locatie mogen gebruiken. Een nieuwe instelling steekt een stokje voor spionerende apps als Uber.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iOS 11 locatiegegevens opties voortaan verplicht

Met de komst van iOS 10 introduceerde Apple een nieuwe optie voor locatiegegevens. In plaats van wel of geen toestemming te geven, kon je voortaan kiezen om alleen je locatie te delen bij gebruik van de app. Een logische optie, want waarom zou een app als Google Maps of Uber moeten weten waar je bent, als je de dienst toch niet gebruikt?

iOS 11 locatiegegevens

Het enige nadeel van deze nieuwe optie was dat ontwikkelaars zelf konden kiezen of ze hem toevoegde aan hun app. Veel diensten deden dit, maar Uber deed dit bijvoorbeeld niet. Een jaar later komt Apple daarom met een oplossing: iOS 11 locatiegegevens worden verplicht drie opties.

Dit werd ontdekt in de eerste bèta van iOS 11, die nu te downloaden is voor ontwikkelaars. Na het openen van een app als Uber krijg je een grote melding in beeld. Hierin worden de locatiegegevens-opties uitgelegd en kun je direct een keuze maken.

Een reactie op Uber?

Deze drastische beslissing van Apple lijkt een reactie te zijn op de rel die een paar maanden geleden ontstond. Toen riep Tim Cook de ceo van Uber op het matje omdat de app stiekem gebruikerslocaties verzamelde, maar dit rondom het Apple-hoofdkantoor uitschakelde. iOS 11 verschijnt dit najaar voor iedereen, maar als je niet wilt wachten om de grote update te installeren, kun je eind juni de eerste publieke bèta downloaden.

Lees het laatste nieuws over iOS 11

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.