‘Eerste iOS 11-jailbreak op komst dankzij Google’

Lars Paijmans
11 december 2017, 9:08
2 min leestijd

Het jailbreaken van je iPhone wordt door Apple haast onmogelijk gemaakt. Toch lijkt de eerste iOS 11-jailbreak ineens dichterbij dan ooit, met de hulp van concurrent Google.

Lees verder na de advertentie.

Eerste iOS 11 jailbreak verschijnt binnenkort

Met het jailbreaken van je iPhone kun je ‘inbreken’ op de software van Apple. Dit maakt het mogelijk om extra functies te installeren die niet door Apple zijn gemaakt of goedgekeurd. Hier is het bedrijf uit Cupertino uiteraard niet blij mee, en met iedere iOS-update worden alle huidige jailbreaks weer onmogelijk gemaakt.

De afgelopen tijd lijkt iOS zo goed beveiligd te zijn, dat het jailbreaken ervan zo goed als onmogelijk geacht wordt. Toch verschijnt er vandaag een lichtpuntje uit onverwachte hoek. Project Zero, een team van Google dat op zoek gaat naar kwetsbaarheden in software van andere bedrijven, zegt een mogelijke jailbreak gevonden te hebben.

iOS 11 jailbreak

Het nieuws is afkomstig van ontwikkelaar Ian Beer, lid van Project Zero en de persoon die vijf van de vijftien kwetsbaarheden ontdekte die Apple met iOS 11.2 oploste. In een tweet zegt Beer dat je een iPhone niet moet bijwerken naar iOS 11.2 en op 11.1.2 moet laten draaien als je geïnteresseerd bent in een jailbreak.

Het bericht van Beer zorgde ervoor dat de community rondom het jailbreaken van iPhones weer opleefde. Velen denken namelijk dat de methode die de ontwikkelaar zal delen genoeg zal zijn om een volwaardige gekraakte versie van iOS 11 te maken. Naar verwachting geeft Beer alle benodigdheden spoedig vrij, waarna de eerste echte jailbreak in lange tijd niet lang op zich zal laten wachten.

Dat de ontwikkelaar deze gekraakte versie vrijgeeft, is op de eerste plaats bedoeld voor andere onderzoekers om nieuwe kwetsbaarheden in iOS te ontdekken. Deze kunnen vervolgens aan Apple doorgegeven worden, zodat een toekomstige update deze verhelpt. Dat een jailbreak hier onderdeel van is, lijkt dan ook niet de hoofdreden te zijn dat Beer dit deelt.

De risico’s van jailbreaken

Apple raadt het altijd af om je toestel op deze manier te kraken. Het kan de beveiliging van iOS in het geding brengen, met alle gevolgen van dien voor de bestanden en inloggegevens die je op je iPhone bewaart. Jailbreak daarom ook alleen een iPhone als je je bewust bent van de risico’s die er bij horen.

Lees ook: De iPhone-jailbreak is dood: zo won Apple de strijd van iOS-krakers

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Motherboard
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen