iOS 11 lekt informatie over iPhone 8, gezichtsherkenning en Animoji

Rutger Otto
9 september 2017, 11:01
3 min leestijd
iOS 11 lekt informatie over iPhone 8, gezichtsherkenning en Animoji

Een gelekte eindversie van iOS 11 bevat veel nieuwe informatie over de iPhone 8. Ook staat erin hoe gezichtsherkenning werkt en mogen we 3d-animaties van emoji verwachten die reageren op gezichtsuitdrukkingen.

Lees verder na de advertentie.

iOS 11 golden master

Er is een ‘golden master’-versie van iOS 11 gelekt op websites als MacRumors en 9to5Mac. Een golden master markeert de eindversie van een stuk software, dat klaar is om uitgebracht te worden voor consumenten. Dankzij het lek krijgen we een beter beeld van wat de iPhone 8 biedt en wat de nog onaangekondigde functies van iOS 11 zijn.

Om te beginnen is in de iOS 11-versie wederom een verwijzing gevonden naar het nieuwe iPhone-scherm, dat bijna de volledige voorkant van het toestel beslaat. De afbeelding lekte eerder al in de gelekte firmware voor de HomePod, de slimme speaker van Apple. Op de afbeelding is bovenin een uitsnede te zien, waar onder meer de camera gepositioneerd zal worden.

Portrait Lighting

Daarnaast is er een optie genaamd ‘Portrait Lighting’. Het lijkt hierbij om een verbetering te gaan van de Portretmodus die vorig jaar in de iPhone 7 Plus werd geïntroduceerd. Met de functie maak je foto’s met sterker scherptediepte-effect. Naar verwachting verschijnt Portrait Lighting aanvankelijk in een bètaversie.

Portrait Lighting biedt verschillende lichteffecten. In totaal zijn er nu vijf bekend: Contour Light, Natural Light, Stage Light, Stage Light Mono en Studio Light. Mogelijk flitst de iPhone op een andere manier afhankelijk van welke optie je kiest.

face id

Gezichtsherkenning

In de iOS 11 golden master wordt ook meer informatie vrijgegeven over de gezichtsherkenning, die mogelijk de vingerafdrukscanner vervangt. Omdat de homeknop op de iPhone 8 verdwijnt, is er geen ruimte meer voor Touch ID op de voorkant. De optie voor gezichtsherkenning zou Face ID heten. Het instellen werkt net als het instellen van een vingerafdruk: de gebruiker moet zijn gezicht voor de camera bewegen, zodat de telefoon de gebruiker vanuit verschillende hoeken herkent.

De frontcamera wordt belangrijk voor het gebruik van de iPhone. Hij zou zelf herkennen of iemand naar het scherm kijkt. Op basis daarvan wordt het scherm ook niet gedimd als je er nog naar kijkt. Dat zou bijvoorbeeld handig zijn als je een lang artikel aan het lezen bent.

De homeknop verdwijnt en in plaats daarvan zou een virtuele oplossing komen, in de vorm van een dock. In apps zou het dock geminimaliseerd worden en als lijntje worden weergegeven. Vervolgen is die omhoog te vegen om in het multitaskvenster te komen en terug te keren naar het thuisscherm. Er gaan overigens ook geruchten dat de powerknop dienst gaat doen als nieuwe homeknop.

Geanimeerde emoji en nieuwe AirPods

In iOS 11 zouden ook vernieuwde emoji komen te zitten die kunnen bewegen. Apple noemt ze ‘Animoji’. Ze maken gebruik van de camera om gezichtsuitdrukkingen over te zetten in bekende emoji.

Ook zijn er nieuwe kleurrijke wallpapers met bloemen en retro-kleurenbanden en zou er een achtergrond instelbaar zijn die volledig zwart is. Dat hint mogelijk ook weer op de komst van het verwachte oled-scherm dat zwarte pixels uitschakelt om efficiënter te werken.

Als laatste wordt gehint naar AirPods met een kleine verbetering. Daarbij zou het oplaadlampje aan de buitenkant zitten in plaats van aan de binnenkant.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bronnen: 9to5Mac, MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen