Designer: ‘Het design van iOS 11 zit vol slordigheden en inconsistentie’
Lars Paymans

iOS 11 voert meer subtiele veranderingen aan het design toe dan je op het eerste gezicht ziet. Een ontwerper laat nu zien dat Apple best slordig is geweest toen ze de puntjes op de i gezet hebben.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Het iOS 11 design is rommelig en voelt onaf

Als Apple ergens bekend om staat, dan is het wel het stijlvolle ontwerp van alle producten en diensten van het bedrijf. Dat geldt naast de iPhone ook voor iOS, al laat het zojuist verschenen iOS 11 wel wat steekjes vallen. Ontwerper Ryan Lau laat zien hoe deze update op het gebied van design ‘onaf’ aanvoelt.

iOS 11 design

Na zijn voorbeelden te bekijken, is het lastig om hem ongelijk te geven. Apple gebruikt verspreid over zijn apps en instellingen een soortgelijk ontwerp, dat continu net niet op elkaar aansluit. Neem bijvoorbeeld de Mail- en Notities-app. Deze hebben beide een scherm waarin met grote letters de menucategorie wordt aangegeven, met daaronder een zoekbalk.

Lau laat zien hoe de afmetingen hiervan niet hetzelfde zijn, zodat het er rommelig uitziet als je de schermen naast elkaar legt. Dit geldt ook voor de zoekbalk in de Apple Watch-app, die er zelfs helemaal anders uitziet.

“De interface en animaties zijn inconsistent wat voor een onsamenhangend geheel zorgt”, aldus de ontwerper. Hij is nu bang dat Apple in zijn drang om te vernieuwen en mee te gaan met zijn tijd, het bedrijf belangrijke dingen uit het oog verliest. “Apple moet vasthouden aan de waardes die het bedrijf groot hebben gemaakt.”

iOS 11 design

Verschillende lettertypes en zoekbalken

In zijn blog laat hij tal van voorbeelden zien. Zo is ook het lettertype dat in de nieuwe App Store gebruikt wordt, lang niet op alle plekken hetzelfde. Ook in de Gezondheids-app hebben sommige schermen ineens een andere breedte. We raden je aan om zijn volledige blog eens te bekijken, omdat het een goed beeld geeft van zijn kritiek.

Ben jij het met de kritiek van Lau eens? Of waren deze kleine onregelmatigheden in het iOS 11 design je nog niet eens opgevallen? Lees hieronder onze uitgebreide review van Apples grote iPhone- en iPad-update.

Lees ook: iOS 11 review: Klaar voor de toekomst van de iPhone en iPad

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.