Apple sleutelt stilletjes aan donkere modus in iOS 11-bèta’s

Lars Paijmans
12 juli 2017, 12:53
2 min leestijd
Apple sleutelt stilletjes aan donkere modus in iOS 11-bèta’s

Al jaren wordt er om gevraagd: een modus die iOS een donker uiterlijk geeft. In de bèta’s van iOS 11 lijkt Apple nu toch zijn voorbereidingen te treffen voor deze ‘Dark Mode’.

Lees verder na de advertentie.

iOS 11 Dark Mode toch in ontwikkeling?

Oplettende bètatesters ontdekten dat er in de testversies van iOS 11 de nodige veranderingen op het gebied van Toegankelijkheid plaatsvinden. In het bijzonder de aangepaste weergave die de kleuren van iOS omkeert. Deze functie zit al jaren in iOS, maar krijgt nu voor het eerst een ‘slimme weergave’.

Deze optie kleurt niet zomaar alle kleuren van iOS om, maar maakt uitzonderingen voor bepaalde onderdelen en apps die al een donkere modus gebruiken. Zo blijven schakelaars voortaan groen, en emoji, albumhoezen en afbeeldingen in de Foto’s-app behouden ook hun originele kleuren. Dit laatste werd pas deze week toegevoegd met de derde bèta, wat aantoont dat Apple er actief aan werkt.

iOS 11 Dark Mode

Ontwikkelaars kunnen voortaan in de code van hun app aangeven of de omgekeerde modus wel of niet moet werken. Tegen de tijd dat iOS 11 voor iedereen uitkomt, zullen tal van apps dit al hebben aangegeven.

De grote vraag is nu of Apple echt aan een volwaardige donkere modus werkt of niet. Het is een functie waar mensen al jaren om vragen, maar zou dit jaar ook een praktisch voordeel met zich meebrengen. Omdat de iPhone 8 een oled-scherm krijgt, gaat de accu langer mee als er veel zwarte vlakken op het scherm zijn. Zwarte pixels worden namelijk volledig uitgeschakeld op een oled-scherm, zodat ze geen stroom verbruiken.

Bedoeld voor de iPhone 8?

Tijdens de keynote waar de iPhone 8 onthuld wordt, zou Apple deze Dark Mode dus uit de doeken kunnen doen. Ondertussen hebben ontwikkelaars de kans gekregen om hun apps er op voor te bereiden, aangezien iOS 11 diezelfde week nog uitkomt. Zelfs als de software geen volwaardige donkere modus krijgt, is deze nieuwe optie voor het omkeren van kleuren al een fijn alternatief. Je zet deze als volgt aan:

  1. Open instellingen;
  2. Tik op ‘Algemeen’;
  3. Kies ‘Toegankelijkheid’;
  4. Tik op ‘Aangepaste Weergave’;
  5. Selecteer ‘Keer kleuren om’;
  6. Zet de schakelaar achter ‘Slim omgekeerd’ op groen.
Bron: Reddit
Categorie: iOS
Device: iPhone 8

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen