Het iOS 11 Bedieningspaneel zet wifi en bluetooth niet volledig uit

Lars Paijmans
21 september 2017, 12:50
2 min leestijd
Het iOS 11 Bedieningspaneel zet wifi en bluetooth niet volledig uit

Er is iets geks aan de hand met het nieuwe Bedieningspaneel van iOS 11. Je kunt er wifi en bluetooth niet mee uitzetten, terwijl dit wel zo lijkt. Het gevolg is een onhandige en potentieel gevaarlijke designkeuze.

Lees verder na de advertentie.

iOS 11 Bedieningspaneel wifi en bluetooth uitschakelen

Een van de meest opvallende iOS 11-verbeteringen is het nieuwe Bedieningspaneel. Hier zitten in de linker bovenhoek vier cirkelvormige knoppen, met daarin de Vliegtuigmodus, wifi- , bluetooth- en mobiel internet-instellingen.

iOS 11 bedieningspaneel wifi

De meeste gebruikers zullen er vanuit gaan dat je hiermee wifi en bluetooth aan- en uitzet. Dit is echter niet het geval, zo blijkt na een aantal tests. Door op de knoppen te tikken verbreek je enkel de verbinding met een netwerk of gekoppeld apparaat, terwijl de wifi- en bluetooth-radio’s in je iPhone gewoon actief blijven. Sterker nog, als je de knoppen in het Bedieningspaneel uitzet, worden ze om 5 uur ’s ochtends automatisch weer geactiveerd.

Het gaat hier niet om een bug, maar een bewuste keuze van Apple, zo legt het bedrijf uit. Door wifi op de achtergrond actief te laten, blijven functies als AirDrop en Handoff namelijk gewoon werken. Ook verliest je Apple Watch geen verbinding als je bluetooth uitschakelt. Wat dat betreft is het een manier om dit soort handige functies niet onbedoeld uit te schakelen.

Lees ook: Zo werkt het compleet vernieuwde Bedieningspaneel van iOS 11

Een potentieel veiligheidsprobleem

Aan de andere kant zorgt dit voor een onnodig beveiligingsprobleem. Mensen die bang zijn om gehackt te worden, zetten graag hun wifi en Bluetooth uit, wat ze met iOS 11 zonder het te weten nu niet meer doen. Bovendien is het uitschakelen van de twee verbindingen een populaire manier om je batterijduur te verlengen of snel over te stappen op 4G als wifi te traag is.

Wil je met iOS 11 wifi en bluetooth dus echt uitschakelen, dan zul je naar de Instellingen-app moeten om daar de schakelaars om te zetten.

Lees het laatste nieuws over iOS 11

Bron: Apple
Categorieën: Apple, iOS
Thema: iOS 11

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen