De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

‘iOS 11.4 zorgt ervoor dat je iPhone lastiger te kraken is’

Michel van 't Klaphek
8 mei 2018, 19:14
2 min leestijd
‘iOS 11.4 zorgt ervoor dat je iPhone lastiger te kraken is’

In iOS 11.4 zit een functie waardoor het voor inlichtingendiensten lastiger wordt om iPhones te kraken. De iPhone in kwestie moet minstens één keer per week ontgrendeld worden, omdat er anders geen gegevens meer uitgelezen kunnen worden.

Lees verder na de advertentie.

‘iOS 11.4 schakelt Lightning-poort automatisch uit’

Het beveiligingsbedrijf ElcomSoft is erachter gekomen dat Apple de beveiliging van iPhones probeert te verbeteren. In de iOS 11.4-bèta zit namelijk een functie waardoor iPhones minstens één keer per week ontgrendeld moeten worden. Gebeurt dit niet, dan wisselt de Lightning-poort geen data meer uit.

Met andere woorden: er kunnen geen gegevens van de iPhone meer worden verzonden. De poort kan vanaf dat moment enkel gebruikt worden om de telefoon op te laden. Ook kun je geen nieuwe usb-accessoires meer aansluiten. Apple noemt de functie ‘USB Restricted Mode’ en werkt uiteraard ook voor de iPad.

GrayKey doosje

De maatregel lijkt gericht te zijn op het tegengaan van de GrayKey, en soortgelijke apparaten. Dit kastje kwam recentelijk in het nieuws omdat het in staat zou zijn om elke iPhone binnen de kortste keren te kunnen kraken. Door een soort jailbreak uit te voeren wordt de iPhone-beveiliging omzeild, en kan data worden verzonden.

Lees ook: GrayKey: dit kastje kraakt je iPhone binnen twee minuten

Minstens een keer per week iPhone ontgrendelen

Op deze manier kunnen inlichtingendiensten geheime informatie van telefoons halen wanneer verdachten niet uit zichzelf meewerken. Alhoewel de maatregel het moeilijker maakt om data te verzamelen, is het niet onmogelijk. Volgens het beveiligingsbedrijf zijn er namelijk andere manieren waarop iPhones gekraakt kunnen worden.

Apple is stellig als het aankomt op privacy van gebruikers en voegde de functie eerder al toen aan iOS 11.3-bèta’s. Om een nog onduidelijke reden werd de usb-modus er in de definitieve versie uitgehaald.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron afbeelding: Malwarebytes
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen