Hoe dit nieuwe Apple-icoontje jouw privacy beter gaat beschermen

Lars Paijmans
25 januari 2018, 9:24
2 min leestijd
Hoe dit nieuwe Apple-icoontje jouw privacy beter gaat beschermen

Apple zet met de komst van iOS 11.3 een nieuwe stap om jouw persoonlijke gegevens te beschermen. Een nieuw icoontje maakt het nog lastiger om er met jouw data vandoor te gaan.

Lees verder na de advertentie.

Dit is het iOS 11.3 privacy icoon

Als je deze lente iOS 11.3 installeert, maak je kennis met een nieuw icoontje van Apple. De twee blauwgekleurde poppetjes die elkaar een hand geven, zijn Apples nieuwste maatregel om de privacybescherming van iOS te verbeteren.

Het icoon verschijnt voortaan als een app van Apple toestemming vraagt om je persoonlijke gegevens te gebruiken. Dit is te vergelijken met de melding die in beeld verschijnt als een app je locatiedata gebruikt of toegang vraagt tot je foto’s.

iOS 11.3 privacy

De twee figuurtjes verschijnen niet in een notificatie, maar waarschijnlijk in de bovenste balk van je scherm. Dat doet Apple bewust, omdat dit niet na te bootsen is door kwaadwillende apps en phishing-pogingen. Door het icoon op systeemniveau in te bouwen, weet jij zeker dat alleen Apple hem kan laten verschijnen.

Dit maakt het in de toekomst makkelijker voor jou om te ontdekken als een pop-up op je scherm niet van Apple afkomstig is. Zo bleek vorig jaar dat het erg makkelijk is voor een iOS-app om te doen alsof Apple om je App Store-wachtwoord vraagt, maar stiekem deze gegevens voor zichzelf houdt. Met de komst van iOS 11.3 is dat verleden tijd.

Geen overbodige luxe

Het icoon verschijnt alleen bij apps van Apple zelf en komt ook naar de Mac met de komst van macOS High Sierra 10.13.4. Een dergelijke maatregel is geen overbodige luxe, omdat iOS het vanaf die update mogelijk maakt om een medisch dossier van jezelf bij the houden in de Gezondheid-app. Deze gevoelige informatie wil je uiteraard zo goed mogelijk afschermen, en daar lijkt het bedrijf uit Cupertino zich bewust van te zijn.

iOS 11.3 (en het nieuwe privacy-icoontje) verschijnen in de lente van 2018. De eerste betaversie voor ontwikkelaars kwam gisteren uit, dus een publieke bèta zal vast niet lang meer op zich laten wachten.

Lees ook: Apple onthult iOS 11.3 met nieuwe Animoji, accubeheer en meer

Bron: Twitter
Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen