Onze 9 verwachtingen en wensen van iOS 10

Rutger Otto
26 januari 2016, 20:30
5 min leestijd
Onze 9 verwachtingen en wensen van iOS 10

Jaarlijks verschijnen er niet alleen nieuwe iPhones, iPads en Macs van Apple, maar ook nieuwe besturingssystemen. Naar verwachting zal iOS 10 in dit jaar uitkomen. Deze 9 vernieuwingen hopen wij er in terug te zien.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 verwachtingen

iOS 10 is de opvolger van het huidige mobiele besturingssysteem iOS 9, dat op de iPhone, iPad en iPod touch draait. Hoewel we waarschijnlijk nog tot september moeten wachten totdat iOS 10 uitkomt, toont Apple de nieuwe iOS meestal al in juni. Dan houdt het bedrijf van Tim Cook zijn jaarlijkse WWDC-event. Wij kijken alvast voorzichtig vooruit en zetten verwachtingen en wensen op een rij.

1. Een grotere rol voor Siri

Siri werd in iOS 9 al een stuk belangrijker en wordt een steeds betere virtuele assistent, ook in het Nederlands. Maar Siri is meer dan een stem die je helpt of je voorziet van grappige antwoorden. Siri is de slimme technologie op de achtergrond die je helpt met zoeken op je toestel. In iOS 9 kwam er zelfs een extra scherm (naar rechts vegen op het homescreen) waar Siri suggesties geeft over contacten en apps.

In iOS 10 krijgt Siri waarschijnlijk een nog grotere rol. Als we de geruchten mogen geloven kan Siri voor jou de telefoon opnemen als je er even niet bent. iCloud Voicemail, zoals het genoemd wordt, kan je huidige voicemail vervangen. Siri zou de stem van de beller in taal kunnen omzetten, waarna je het als tekst terug kunt lezen, zonder het bandje af te moeten luisteren. De assistent kan vragen stellen, bijvoorbeeld waarom iemand belt, zodat je duidelijke informatie krijgt. Of het ook in het Nederlands gaat werken, is volstrekt onduidelijk.

siri grappige antwoorden

2. Betere beveiliging

De laatste tijd hamert Apple flink op privacy en beveiliging van gebruikers. Toch zijn er her en der nog gaatjes te vinden, maar met een nieuw beveiligingssysteem hoopt Apple iOS helemaal dicht te metselen. Daarmee wil het bedrijf bijvoorbeeld ook jailbreaks tegengaan. Volgens bronnen is het nieuwe systeem zo ondoordringbaar dat zelfs gebruikers met administrator-rechten niet bij sommige bestanden kunnen komen. Het blijft wel de vraag of Apple echt met zo’n beveiligingssysteem komt en of het zo’n dichte muur is als de geruchten beweren.

3. Een HomeKit-hub

Sinds HomeKit werd aangekondigd met iOS 8 is het wat stil rond Apples smarthome-platform. Er zijn al wel wat accessoires, zoals slimme lampen, op de markt die ermee samenwerken, maar een duidelijk systeem of visie zit er nog niet achter. Dat komt hopelijk in iOS 10. We verwachten een HomeKit hub, die mogelijk simpelweg ‘Home’ of ‘Thuis’ gaat heten. Van hieruit zou je via iOS en Siri de slimme apparaten in huis kunnen bedienen. Met de app moet het mogelijk worden om apparaten in te delen in kamers, zodat je per kamer kan regelen wat er aan en uit moet.

Oxxio HomeKit

4. Meer informatie over je contacten

De app ‘Contacten’ gaat al flink lang mee, maar kent na al die jaren nauwelijks vernieuwing. Een aan Apple toegewezen patent beschrijft dat daar verandering in kan komen. Als Apple het in iOS 10 implementeert, krijg je als gebruiker direct de status van anderen te zien. Zo bekijk je of iemand beschikbaar is om gebeld te worden of niet. Een andere optie is om ook de locatie van anderen te tonen, zodat je weet wanneer iemand in de buurt is. Maar zoals dat gaat met patenten: misschien zien we van deze optie wel niets meer terug.

5. Betere 3D Touch-mogelijkheden

De iPhone 6S en iPhone 6S Plus hebben voor het eerst in een smartphone van Apple een drukgevoelig scherm. De eerste mogelijkheden daarvan hebben we inmiddels wel gezien. Door op een app-icoon te drukken, krijg je bijvoorbeeld een menuutje met snelkoppelingen naar onderdelen binnen die app. In plaats van een popup-venster zou het wellicht handig zijn als je met 3D Touch meer informatie van een app te zien krijgt door het icoon uit te vergroten. Om daarvan een idee te krijgen, bekijk je onderstaande conceptvideo van de iPhone 7.

iPhone 7 Concept Video with iOS 10 Preview

6. Videoresolutie aanpassen

Op de iPhone kun je in verschillende formaten opnemen, van 4K met 30 beelden per seconden tot 720p met 60 fps. Maar om te wisselen tussen die instellingen, heb je geen snelle optie. Dat zou een welkome toevoeging zijn in de volgende versie van iOS voor mensen die graag een filmpje opnemen.

7. Bedieningspaneel aanpassen

Het bedieningspaneel van iOS is van onder in het scherm omhoog te vegen. Hier vind je onder anderen opties voor de muziekspeler en helderheid, ook kun je wifi in- en uitschakelen en de zaklamp of rekenmachine oproepen. Met iOS 9.3 kun je ook instellen dat je display ’s avonds een warmere gloed krijgt, zodat je minder last hebt van je ogen en beter in slaap valt (lees hier onze test). Wij hopen dat Apple nog een stapje verder gaat. Kunnen gebruikers in iOS 10 eindelijk zelf bepalen wat er in het bedieningspaneel komt te staan?

8. Nieuwe emoji

Met iOS 9.1 kregen iPhone- en iPad-bezitters er ineens 150 nieuwe emoji bij. Maar voor wie het niet genoeg is, komen er mogelijk nog eens 74 bij in iOS 10. De lijst bevat onder meer een garnaal, een clown en een facepalm. Ook een Pinokkio-emoji en een misselijk hoofdje zitten erbij.

ios 10 emoji

9. Standaard-apps verwijderen

Het is nog steeds niet gemakkelijk om de standaard-apps van Apple te verwijderen. Zelfs als je apps als Aandelen, GameCenter en Tips niet gebruikt, staan ze toch op je telefoon. Er is een manier om ze te verstoppen, maar die wordt niet officieel door Apple ondersteund. Daarom hopen we dat in iOS 10 de mogelijkheid komt om ze er gewoon af te halen als we ze niet gebruiken. En als dat niet kan, dan graag een optie om ze te verstoppen, zonder er een apart mapje voor aan te maken.

Wat zou jij graag zien in iOS 10? Laat het weten in de comments hieronder!

Lees meer over iOS 10

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen