Deze 11 kleinere iOS 10-verbeteringen kende je nog niet

Lars Paijmans
14 september 2016, 21:30
4 min leestijd
Deze 11 kleinere iOS 10-verbeteringen kende je nog niet

iMessage, het widgetscherm en Apple Music zijn compleet vernieuwd met iOS 10, maar Apple heeft nog talloze andere iOS 10 verbeteringen doorgevoerd. Deze elf functies zitten soms goed verstopt. Ken jij ze allemaal al?

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 verbeteringen

iOS 10 is sinds gisteravond beschikbaar voor het grote publiek. De nieuwe update voert belangrijke verbeteringen door, waaronder het openstellen van Siri voor ontwikkelaars.

iOS 10 verbeteringen

1. Maak tekeningen op je foto’s

Als je Snapchat gebruikt, komt deze nieuwe iOS 10 functie je ongetwijfeld voor. Als je een foto opent en gaat bewerken, kun je op de puntjes tikken om de Markup-knop te kiezen. Vervolgens staan er een set kleuren en letters tot je beschikking om je foto aan te vullen met jouw digitale tekenkunsten.

2. Optimaliseer muziekopslag

Als graag zuinig omgaat met je opslagcapaciteit, is er een handige optie toegevoegd aan de Muziek-app. In de Instellingen van de app kun je nu de opslag optimaliseren. Hierdoor worden automatisch de lokaal opgeslagen nummers van je toestel verwijderd die je al een lange tijd niet geluisterd hebt. Zodra je ze wel weer op je iPhone wil zetten, kun je ze natuurlijk gewoon weer handmatig lokaal opslaan.

Lees ook: iOS 10 review: minder gesloten en functioneler dan ooit

3. Verwijder alle notificaties tegelijk

Het scherm waar al je meldingen in verschijnen ziet er anders uit. Dit maakt notificaties beter leesbaar, maar afzonderlijke blokjes zijn ook een stuk groter geworden. Gelukkig maar dat je ze nu allemaal tegelijk kunt verwijderen. Dit doe je door het kruisje rechts bovenin het meldingscherm stevig in te drukken met 3D Touch. Vervolgens kies je voor ‘Wis alle meldingen’.

iOS 10 verbeteringen

4. Ga op tijd naar bed met Bedtijd

De Wekker-app heeft vanaf iOS 10 het beste met je voor. De app heeft nu een handige melding die laat weten wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Deze melding wordt op basis van je activiteit en de hoeveelheid slaap die je nodig hebt afgestemd. De nieuwe Bedtijd-functie kom je tegen in de Klok-app. Daar kun je ook instellen welke dagen de melding verschijnt.

5. Bewerk Live Photo’s

Apple heeft nieuwe opties toegevoegd om foto’s te bewerken, en het leuke is dat deze ook gelden voor Live Foto’s. Hierdoor kun je gemakkelijk filters toeveogen, de foto bijsnijden of de belichting aanpassen. Dit kan allemaal vanuit de Foto’s app.

6. Ontgrendel je iPhone ‘ouderwets’

Als je een iPhone of iPad met iOS 10 ontgrendelt, veeg je niet meer van links naar rechts over het scherm. In plaats daarvan druk je op de homeknop, zodat je vingerafdruk direct gescand kan worden. Dit kun je deels terugdraaien door naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Thuisknop te gaan. Zet de schakelaar achter ‘Plaats vinger om te openen’ en je hoeft de knop niet in te drukken om je iPhone te ontgrendelen.

iOS 10 verbeteringen

7. Verwijder Stock-apps

Apple loopt er niet mee te koop, maar vanaf iOS 10 kun je wel degelijk de standaard-apps verwijderen die op je iPhone geïnstalleerd staan. De Aandelen-app bijvoorbeeld, maar ook die Tips-app die je nooit gebruikt. Als je deze Apple-apps terug wilt, kun je ze gewoon weer downloaden via de App Store.

8. Split view twee safari-vensters (iPad)

iPads die Split-View multitasking ondersteunen zijn er met iOS 10 een stuk makkelijker op geworden. Je kunt nu namelijk twee Safari-vensters naast elkaar zetten. Handig als je twee websites tegelijk open hebt, of teksten wil vergelijken van twee verschillende verhalen.

9. Werk samen aan notities

De Notities-app werd met iOS 9 al grondig vernieuwd, maar Apple gaat met iOS 10 rustig verder. Voor het eerst kun je nu samen met anderen aan dezelfde notitie werken. Dit maakt de app meer dan ooit geschikt voor een boodschappenlijstje, omdat alle gezinsleden hier nu bij kunnen. Je activeert deze gedeelde notities door op het nieuwe icoontje bovenin beeld te tikken en iemand uit te nodigen met een bericht, link of mailtje.

iOS 10 verbeteringen

10. Verstuur foto’s sneller in lagere kwaliteit

Niet iedere foto die je met iMessage verstuurt hoeft van de beste kwaliteit te zijn. Als je de snelheid wil verhogen en het dataverbruik wil verminderen kun je ook een lagere kwaliteit voor je foto’s kiezen. Dit doe je door via Instellingen naar iMessage (Berichten) te gaan en helemaal naar beneden te scrollen. Kies ‘Afbeeldingen met lage kwaliteit’ om de functie te activeren.

11. Kies welke app/update als eerste gedownload wordt

Als je een app aan het updaten bent, kun je hem even niet gebruiken. Dat is soms irritant, maar vanaf iOS 10 een stuk minder willekeurig. Je kunt nu namelijk apps voortrekken die je als eerste bijgewerkt wilt hebben. Dit doe je door het app-icoon in te drukken. Zo weet je zeker dat jouw meestgebruikte app als eerste bijgewerkt is en jij er weer mee aan de slag kunt.

Lees het laatste nieuws over iOS 10

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen