De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

iOS 10 Safari biedt betere ondersteuning voor gifjes en video

Rutger Otto
26 juli 2016, 13:41
2 min leestijd
iOS 10 Safari biedt betere ondersteuning voor gifjes en video

Apple werkt aan veranderingen voor gifjes en video’s in de iOS 10 Safari-app. Een voorbeeld daarvan is dat vervelende autoplay-video’s een halt toegeroepen wordt.

Lees verder na de advertentie.

Gifjes kijken op iOS

Voor de vernieuwing is de regelgeving voor video-elementen veranderd, schrijft software-ontwikkelaar Jer Noble op de Webkit-blog. Gebruikers die op iOS 8 of iOS 9 een gifje willen bekijken die tussen video-tags is gecodeerd, moeten erop tikken om hem vervolgens als video af te spelen. Dat rijmt niet altijd lekker met de ervaring die gebruikers van gifjes hebben en leidt daarom soms tot frustratie.

Om zo’n gifje als video te openen, moet de gebruiker namelijk eerst het plaatje laden, daarna tikken om af te spelen en wachten tot hij in volledig scherm wordt getoond. Apple wil ervoor zorgen dat de gebruikerservaring in iOS 10 wordt versimpeld.

iOS 10 beta 3

Verandering voor video’s

Webkit zal video’s zonder of met verstild geluidselement voortaan autoplay-waardes toekennen. Dat betekent dat gifjes in videoformaat automatisch afgespeeld kunnen worden zonder erop te hoeven tikken. Ook video’s hoeven met deze verandering niet langer in volledig scherm te openen binnen Safari.

Echter, video’s die wel een audio-element hebben, worden automatisch gepauzeerd. Zo heb je als gebruiker geen last meer van een video op een webpagina die automatisch afspeelt terwijl je dat niet wilt. Denk hierbij aan advertenties of spamvideo’s. Om hem alsnog af te spelen, moet je zelf op het filmpje tikken. Dit is niet alleen minder irritant voor de gebruiker, deze verandering komt ook de accuduur van de iPhone iets ten goede.

Er is wel een reden te bedenken waarom gifjes beter als video’s afgespeeld kunnen worden. Dit soort gifs zijn namelijk kleiner in videoformaat en daarom zijn ze een interessant alternatief.

iOS 10 Safari en meer

De veranderingen komen in Safari in iOS 10. Het nieuwe besturingssysteem van Apple biedt verder onder meer een vernieuwde iMessage-app. Ook komt er een Home-app waarmee je slimme apparaten in huis kunt bedienen. Voor alle vernieuwingen lees je onze iOS 10 spotlight.

Lees ook het laatste iOS 10 nieuws

Bron: Webkit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen