iOS 10 officieel onthuld: dit is er allemaal nieuw

Lars Paijmans
13 juni 2016, 19:40
6 min leestijd
iOS 10 officieel onthuld: dit is er allemaal nieuw

Apple heeft iOS 10 officieel onthuld tijdens de WWDC 2016 keynote. De nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPhone, iPad en Apple TV brengt de nodige vernieuwingen met zich mee, die we hier voor je uiteen zetten.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 officieel

Ieder jaar is de nieuwe iOS-versie de grote trekpleister van de ontwikkelaarsconferentie, en dat is tijdens WWDC 2016 niet anders. iOS 10 is de opvolger van iOS 9, en borduurt voort op de fundering die de vorige versies van iOS gelegd hebben. De update komt later dit jaar beschikbaar voor de iPhones, iPads en iPod touch die minimaal op iOS 9 draaien. Wat is er allemaal nieuw in iOS 10?

iOS 10 officieel

Raise to Wake en meer 3D Touch opties

Raise to Wake maakt het makkelijker om je iPhone te bekijken, zonder het scherm aan te raken. Til simpelweg je iPhone op en je ziet meteen je notificaties en ontvangen berichten. Ook is het vergrendelde scherm van je iDevice veranderd in iOS 10, zodat je notificaties je wallpaper niet meer donker maken en een stuk interactiever worden met 3D Touch. 3D Touch komt ook goed van pas voor het berichtencentrum. Met een stevige druk op je scherm wis je al je notificaties. Widgets maken ook hun debuut op je iPhone, en gaan een centrale rol spelen om je vergrendelde toestel interactiever te maken.

iOS 10 Siri

Siri en iOS 10

Siri steelt de show tijdens WWDC 2016, en dat is in iOS 10 niet anders. Om te kunnen blijven concurreren met bedrijven als Google, geeft Apple Siri een flinke upgrade. Zo wordt de spraakassistent slimmer en nuttiger dan ooit te voren nu ook app-ontwikkelaars Siri kunnen inbouwen. Hierdoor kan Siri gedetailleerde antwoorden geven op vragen door gebruik te maken van de apps die jij op je iPhone hebt staan. Dit maakt Siri een heel stuk slimmer, zodat je Slack en WhatsApp kunt gebruiken om met Siri berichten in te spreken. Voor het eerst ben je dus niet langer beperkt tot iMessage om met Siri een bericht te versturen.

Siri gaat je helpen om antwoord te geven op vragen die worden gesteld. Als iemand vraagt waar je bent, kan Siri alvast voorstellen om je locatie door te geven. Onthoud wel dat Siri deze informatie in de demo kan herkennen in het Amerikaans, en dat het dus nog maar de vraag is of dit ook in Nederland het geval is.

iOS 10 foto's

iOS 10 Foto’s grondig verbeterd

Advanced Computer Vision is een mooie manier om te zeggen dat de Foto’s app gezichten, omgevingen en objecten gaat herkennen, beter dan ooit tevoren. Een foto van een paard, een berg en meer kunnen op die manier gemakkelijk bij elkaar gecombineerd worden. Apple benadrukt dat alles lokaal wordt gedaan, zodat de privacy van de gebruiker gewaarborgd blijft. In een lange demonstratie kregen we te zien hoe de Foto’s app ook op andere fronten vernieuwd wordt. De app kan zelfstandig een combinatie van video’s en foto’s maken, en zet er vervolgens een bijpassend muziekje onder. Zo wordt het bijvoorbeeld gemakkelijk om je vakantiefoto’s op een leuke manier te laten zien, zonder dat je zelfstandig een diavoorstelling maakt.

Apple Maps (Kaarten) vernieuwd in iOS 10

Eddy Cue nam de rest van de iOS 10 officieel onthulling over. Hij begon met Apple Maps, de app krijgt een nieuw ontwerp en gaat actief nadenken als je wilt navigeren. Zo geeft Maps (Kaarten) je suggesties voor nieuwe routes als het druk is op de weg. Ook wordt Apple Maps net als Siri opengesteld voor ontwikkelaars, zodat apps Apple Maps-functies in kunnen bouwen als extensies.

iOS 10 iMessage apps

Apple Music

Zoals verwacht krijgt Apple Music een grondige opknapbeurt later dit jaar. De muziekdienst is de afgelopen maanden nog eens goed bekeken door Apple, wat een aantal ingrijpende aanpassingen tot gevolg heeft. Zo wordt het design van de app simpeler en zwart-wit, zodat de albumhoezen beter opvallen. Ook voegt Apple songteksten toe aan Apple Music, zodat je met een druk op het scherm mee kunt zingen met je favoriete nummers.

iOS 10 Apple News

Apple News, de nieuws-app van Apple, is nog niet voor Nederland aangekondigd, maar wordt langzaam maar zeker wel steeds functioneler. Zo kan de app nu abonnementen ondersteunen en verstuurt de dienst meldingen als er breaking nieuwsartikelen worden gepubliceerd. Vooralsnog is de dienst echter nog niet voor ons beschikbaar.

iOS 10 Home onthuld

HomeKit en de Home-app

Apple geeft HomeKit ook wat liefde met iOS 10. De dienst voor slimme huisapparaten krijgt in Apples nieuwe besturingssysteem een eigen app, genaamd Home. Deze app fungeert als centrale hub en waar je al je verbonden apparaten kunt terugvinden. Dit moet HomeKit in een klap een stuk overzichtelijker maken.

VoIP-apps kunnen het vergrendelscherm ondersteunen

Apps als WhatsApp die ook een belfunctie hebben, kunnen nu meer dan alleen een notificatie sturen als je een oproep ontvangt. Zo vult het scherm zich volledig als iemand je via WhatsApp belt, wat het een stuk duidelijker en vooral mooier maakt.

iOS 10 iMessage apps

iMessage iOS 10 nieuwe functies

De Berichten-app van Apple wordt interactiever dan ooit. Je kunt de spraakwolkjes aanpassen aan het bericht dat je stuurt, foto’s verbergen met de onzichtbare inkt-functie en indrukwekkende animaties toevoegen om een vrolijk bericht te accentueren. Emoji krijgen ook een upgrade in iOS 10. Zo herkent iMessage bepaalde woorden om ze razendsnel om te zetten naar emoji. Ook worden berichten die puur uit emoji bestaan voortaan automatisch drie keer groter, zodat ze beter opvallen dan ooit. Ontvangen foto’s kun je ook in de Berichten-app een soort like geven door er een emoji aan toe te voegen.

Daarnaast kun je foto’s direct vanuit de app versieren door er overheen te krabbelen. Tot slot geef je met de ‘Effects’ functie een overdreven effect aan je bericht mee dat het hele scherm vult. Confetti dwarrelt naar beneden, discolampen bewegen heen en weer en vuurwerk knalt op de achtergrond van je spraakwolkjes. Over vuurwerk gesproken: iMessage wordt opengesteld voor ontwikkelaars, zodat ze zelf uitbreidingen kunnen maken voor apps. Stickers bijvoorbeeld, zoals Facebook Messenger dat al langer heeft, maar ook onderlinge betalingen. Al deze iMessage apps kun je in een eigen app-scherm (App Drawer) bekijken vanuit de Berichten-app.

Swift Playgrounds

Apple focust zich al langer op het onderwijs, en dat is in iOS 10 niet anders. Swift Playgrounds is een gloednieuwe app die kinderen wil leren programmeren in Swift. De afzonderlijke app komt gratis beschikbaar in de App Store en zal ook volledig gratis blijven. Door middel van kleurrijke beelden en emoji, moet het voor kinderen leuk worden om te leren programmeren, en vooral ook erg toegankelijk. Swift Playgrounds zal ook al beschikbaar zijn in de bèta’s van iOS 10.

Overige iOS 10 functies

Apple had naar eigen zeggen zoveel nieuwe functies dat het niet eens alles uitgebreid kon bespreken. Hieronder staan een aantal van deze functies kort uitgelegd:

  • Op de iPad kun je in iOS 10 twee Safari-vensters naast elkaar zetten.
  • Live Foto’s worden stabieler dan ooit.
iOS 10 beta

iOS 10 beschikbaarheid

Later vandaag komt de beta voor ontwikkelaars beschikbaar, terwijl de eerste publieke iOS 10 beta in juli beschikbaar komt. In de herfst kunnen met zijn allen met iOS 10 aan de slag. Dan komt de update voor iedereen beschikbaar voor de apparaten die we in het onderstaande artikel overzichtelijk op een rij hebben gezet.

Lees ook: Dit zijn de toestellen die de iOS 10 update ontvangen

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu