Apple: openstellen van iOS 10 kernel was de bedoeling

Rutger Otto
23 juni 2016, 9:03
2 min leestijd
Apple: openstellen van iOS 10 kernel was de bedoeling

Dat de iOS 10-kern onversleuteld is opengesteld in de bèta, is volgens Apple helemaal de bedoeling. Dat is voor het eerst in welke iOS-versie dan ook.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 kernel opengesteld

In het verleden versleutelde Apple de iOS-kernel juist altijd. Daardoor was het voor ontwikkelaars niet in te zien hoe het besturingssysteem tot in detail werkte. Het is dus opvallend dat het nu bij iOS 10 ineens wel kan. Toen de ontdekking woensdag door MIT Technology Review werd gedaan, was het dan ook niet duidelijk of Apple de kernel bewust toegankelijker had gemaakt of niet.

Inmiddels heeft Apple een verklaring gegeven tegenover TechCrunch. De kern van het nieuwe besturingssysteem is inderdaad bewust niet versleuteld, meldt het bedrijf van Tim Cook. “Door de kernel meer open te stellen, kunnen we iOS beter laten presteren zonder in te boeten op veiligheid”, zegt een Apple-woordvoerder. In de kern van het besturingssysteem is geen gebruikersdata te vinden, dus ook dat komt niet in de openbaarheid.

Zoeken naar lekken en gaten

Apple zet de laatste jaren in op privacy en veiligheid en daar moet het openstellen van de kernel ook aan bijdragen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars en onderzoekers beter naar de code kijken en mogelijke gaten in de software ontdekken. Tegelijk ontstaat er zo mogelijk ruimte voor kwaadaardige aanvallen, maar omdat er zoveel mensen meezoeken, kan Apple gaten veel sneller dichten.

Een reden voor het openen van de kernel kan Apples recente strijd met de FBI geweest zijn. Door met veel mensen naar zwakheden te zoeken, zou de markt krimpen voor groepen waarmee FBI samenwerkte om het San Bernardino-toestel te kraken. Als iOS 10 uiteindelijk uitkomt, hoopt Apple het besturingssysteem namelijk helemaal vrij te hebben gemaakt van lekken.

Toch is het wel een opvallende keuze van Apple. We zullen zien hoe het de prestaties en veiligheid van iOS 10 uiteindelijk zal gaan beïnvloeden.

Lees meer over iOS 10

Bron: TechCrunch
Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's