iOS 10-bèta maakt opsporen van zwakheden in beveiliging gemakkelijker

Lars Paijmans
22 juni 2016, 8:39
2 min leestijd
iOS 10-bèta maakt opsporen van zwakheden in beveiliging gemakkelijker

Apple heeft de kern van iOS 10 in de eerste bèta voor het eerst in de geschiedenis onversleuteld beschikbaar gesteld. Hierdoor krijgen ontwikkelaars de kans om de werking van iOS gedetailleerder te bekijken.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 kernel opengesteld: wat betekent dit?

Het openstellen van de iOS 10-kernel is opvallend, omdat Apple deze kern van het besturingssysteem in de geschiedenis altijd versleutelde. Nu dit niet meer zo is, kan de werking van iOS 10 tot in detail worden ingezien, wat kansen oplevert om de veiligheid te verbeteren.

iMessage wordt uitgebreid

De open iOS 10-kernel werd ontdekt door MIT Technology Review, die haar vraagtekens zet bij het motief dat Apple had om deze stap te nemen. Enerzijds is het met het oog op de privacyzaak met de FBI opnieuw een teken dat Apple alles op alles zet om de beveiliging van iOS te verbeteren.

Anderzijds heeft Apple het openstellen van de kernel niet benoemd, wat er op kan duiden dat het misschien een vergissing is geweest. Mocht Apple dit inderdaad over het hoofd hebben gezien, dan is het volgens MIT Technology Review een enorme misstap.

Iedereen kan zwakke plekken ontdekken

Nu de iOS 10-kernel zichtbaar is, wordt het voor buitenstaanders mogelijk om naar zwakke plekken in de beveiliging van iOS te zoeken. Dit kan voor Apple waardevolle informatie opleveren, en maakt het ook voor mensen zonder beveiligingsbedrijf mogelijk om naar zwakke plekken te zoeken.

De kernel van Googles Android is altijd al open geweest, en moedigt gebruikers en experts aan om beveiligingsfouten op te sporen. Als je deze fouten ontdekt en indient, geeft Google hier zelfs een beloning voor. In de kernel van een besturingssysteem wordt bepaald hoe de software de hardware van het toestel gebruikt, en op welke manier het apparaat beveiligd wordt.

De eerste bèta van iOS 10 is sinds vorige week beschikbaar voor ontwikkelaars. In juli komt deze testversie van de eerstvolgende iOS-update ook voor publieke testers uit. Na een aantal bèta’s zal de definitieve versie van iOS 10 in de herfst van 2016 voor iedereen verschijnen.

Lees het laatste nieuws over iOS 10

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen