iOS 10 bèta 4: 8 kleine vernieuwingen en verbeteringen op een rij

Lars Paijmans
2 augustus 2016, 10:50
3 min leestijd
iOS 10 bèta 4: 8 kleine vernieuwingen en verbeteringen op een rij

Gisteren verscheen iOS 10 bèta 4, en daarmee introduceert Apple weer de nodige verbeteringen en wat nieuwe functies voor de grote update van Apples mobiele besturingssysteem. In dit overzicht zetten we de belangrijkste voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 bèta 4: dit is er nieuw

iOS 10 verschijnt dit najaar voor iedereen als gratis update, waarschijnlijk tegelijk met de komst van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Voordat het zover is, test Apple eerst de nieuwe functies in een aantal bèta’s. Voor ontwikkelaars is de vierde versie hiervan inmiddels beschikbaar, die wij ook op de iPhoned-redactie gebruiken om de nieuwe functies alvast uit te proberen. Dit zijn de belangrijkste nieuwe functies van iOS 10 bèta 4, kijk voor voorgaande overzichten terug naar onze andere artikelen over bèta 3, bèta 2 en de eerste bèta.

ios 10 beta 4

1. Emoji

Het eerste wat opvalt na het installeren van iOS 10 bèta 4, is de grote collectie aan nieuwe emoji. Apple heeft de wereldberoemde gezichtjes een ander uiterlijk gegeven, waardoor ze iets meer diepte lijken te hebben dan eerst het geval was. Ook wordt de revolver vervangen met een waterpistool, en zijn er voor beroepen nu ook vrouwen-emoji beschikbaar.

2. Wallpapers

Als je fan bent van de wallpapers van iOS 9, dan kun je deze maar beter even opslaan voordat je aan de slag gaat met deze beta. Apple heeft een aantal van de iOS 9-wallpapers verwijderd en lijkt zich voor te bereiden om de nieuwe van iOS 10 toe te voegen. Tot die tijd is de standaard groene iOS 10-wallpapers beschikbaar, en opvallend genoeg ook de paarse wallpaper die met iOS 8 verscheen (maar waar wij nog steeds groot fan van zijn).

iOS 10 beta 4

3. Introductie bij Bedieningspaneel

De eerste keer als je het Bedieningspaneel opent (door van beneden naar boven over je scherm te vegen) krijg je een introductiebericht die je laat zien dat je nu ook naar links kunt swipen om snel naar je muziek- en Home-instellingen te gaan.

4. Haptische Feedback

Apple voegde in de derde bèta van iOS 10 een subtiele trilling via haptische feedback toe als je de vergrendelknop indrukte. Deze functie is met de komst van de vierde bèta weer verwijderd, al is de reden waarom niet helemaal duidelijk. De vraag is dus of Apple bij nader inzien deze trilling toch niet aan iOS 10 toevoegt, of deze op een later moment weer terugkeert.

5. Toegankelijkheid

Om de toegankelijkheid van de iPhone iets overzichtelijker te maken, laat dit menu nu een setje kleurpotloden zien om de verschillende kleurenfilters duidelijker weer te geven. Je komt deze nieuwe instelling tegen als je naar Instellingen gaat en vervolgens doortikt naar Toegankelijkheid en Kleurfilters.

iOS 10 beta 4

6. Notificatiecentrum toont de datum

Eindelijk laat het nieuwe widgetscherm nu ook de datum zien als je van rechts naar links over het vergrendelde scherm veegt. Deze optie was tot nu toe altijd afwezig, waardoor het ineens zoeken werd om snel op je iPhone de huidige datum te zien. Dat euvel is met iOS 10 bèta 4 dus verholpen.

7. Home en soepele animaties

De Home-icoontjes hebben weer een iets ander uiterlijk gekregen als je de app in het bedieningspaneel bekijkt. Ook lijken alle animaties in het algemeen een stuk soepeler en sneller te werken. Dit maakt het over het algemeen een stuk fijner om door verschillende menu’s heen te bladeren en apps te openen

8. Toetsenbordgeluidjes

Als je goed luistert zul je horen dat ook het toetsenbord geluid weer enigszins is aangepast. Apple heeft de afgelopen bètaversies continu voor andere geluiden gekozen, dus is het maar de vraag of dit de definitieve zal worden. Zo hoor je een nieuw geluid als je backspace, shift, return en de emoji-knop indrukt.

Lees het laatste nieuws over iOS 10

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen