3D Touch in iOS 10: 7 toffe nieuwe functies uitgelicht

20 juni 2016, 20:32
3 min leestijd
3D Touch in iOS 10: 7 toffe nieuwe functies uitgelicht

Apple introduceert met iOS 10 de nodige nieuwe 3D Touch functies. Hierdoor wordt de grootste vernieuwing van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus weer een stuk nuttiger. We zetten de meest opvallende iOS 10 3D Touch-functies hier op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 3D Touch: 7 nieuwe functies in beeld

iOS 10 komt deze herfst voor iedereen beschikbaar, maar zal eerst nog met een publieke bèta verschijnen in juli. iPhoned is al aan de slag gegaan met de eerste ontwikkelaarsbèta, waar je alles over kunt lezen in onze uitgebreide iOS 10 preview. De onderstaande 3D Touch-functies zijn niet voor de iPhone SE beschikbaar, omdat dit toestel geen 3D Touch-display heeft.

1. App-downloads pauzeren of hervatten

Als je een app uit de App Store plukt, duurt het altijd even voordat deze gedownload is. Als je deze installatie wilt pauzeren of hervatten hoef je in iOS 10 het app-icoon alleen maar even stevig in te drukken om van deze functie gebruik te maken. Er verschijnt dan een klein submenu waarin je kunt kiezen om de download te pauzeren of hervatten.

2. Rijke previews voor notificaties

Notificaties ontvangen doen we al jaren, maar als je de bijbehorende app niet wilt openen, kun je deze in iOS 10 ook met 3D Touch bekijken. Dit doe je door de notificatie stevig in te drukken, zodat er een uitgebreide voorvertoning van het bericht geopend wordt. Hier worden gif-bestanden ook gewoon in afgespeeld, wat bijvoorbeeld bij iMessage van pas komt. Door een notificatie op deze manier te openen, kun je ook direct een reactie versturen.

3. iMessage-effecten selecteren

iMessage wordt grondig vernieuwd met iOS 10, zodat je allerlei leuke effecten naar elkaar kunt versturen. Denk hierbij aan ballonnen en vuurwerk, maar ook animaties voor de tekstballonnen. Op de iPhone 6S (Plus) selecteer je deze door de verzendknop stevig in te drukken, wat je naar een nieuw scherm brengt met alle beschikbare effecten.

3D Touch contacten

4. Wis al je notificaties

Als je een paar uur je iPhone niet aanraakt, stapelt het aantal notificaties zich in rap tempo op. Deze kun je vanaf iOS 10 in een keer wissen met een beetje hulp van 3D Touch. Open je notificatiescherm en druk het kruisje naast ‘Gemist’ stevig in. Er verschijnt nu een nieuwe knop met de tekst ‘Clear all’ om alle berichten direct op te ruimen.

5. Snelle acties verder uitgebreid

Verschillende apps van Apple gaan meer doen met de Snelle Acties die dankzij 3D Touch mogelijk zijn. De apps gaan hierdoor verder dan een simpel menu in beeld laten komen. Zo kun je met de Agenda-app direct een nieuwe afspraak inplannen, zien wat er op de planning staat en een widget toevoegen. Ook de Telefoon-app laat hierdoor meteen je favorieten zien, en vult heel de breedte van het scherm.

3D Touch Bedieningspaneel

6. Bedieningspaneel ondersteunt 3D Touch

Het Bedieningspaneel krijgt al een upgrade met iOS 10, en daarbij mag 3D Touch natuurlijk niet ontbreken. Een aantal knoppen in het Bedieningspaneel doen hun voordeel met het drukgevoelige scherm van de 6S en 6S Plus, zoals de zaklamp. Door dit icoontje vanaf iOS 10 stevig in te drukken, kun je kiezen hoe sterk je het licht wilt laten schijnen. Hetzelfde geldt voor de timer, rekenmachine en camera-app in het Bedieningspaneel. Laten we hopen dat iOS 10 3D Touch in de toekomst ook toevoegt aan andere onderdelen van het Bedieningspaneel.

7. Mapjes hernoemen met 3D Touch

Een app-mapje een nieuwe naam geven is altijd al onhandig geweest. Soms houd je de naam niet lang genoeg ingedrukt en verspringt het scherm, terwijl je op een ander moment per ongeluk de map een andere titel geeft. Vanaf iOS 10 wordt dit allemaal anders. Het enige wat je hoeft te doen is het mapje stevig indrukken om het een nieuwe naam te geven.

Lees het laatste nieuws over iOS 10

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu