Interview over de Augmented reality flash mob

Redactie
23 april 2010, 17:45
5 min leestijd
Interview over de Augmented reality flash mob

Flash mobs zijn al enkele jaren erg populair. Op een afgesproken tijdstip komt een groep mensen bij elkaar op een drukbezochte openbare plek. Als iedereen aanwezig is start de groep met iets geks doen zoals op de grond liggen, dansen of zingen. Alle voorbijgangers staan dan vreemd te kijken. Morgen zal er een flash mob plaatsvinden op de Dam. Deze flash mob erg goed gebruik maken van de laatste technieken, want het is een augmented reality flash mob.

Wij hebben de initiatiefnemer van de flash mob geïnterviewd. Uit dit interview kan je precies opmaken wat de flash mob inhoudt, en hoe je zelf mee kan doen. Het interview staat hieronder uitgetypt.

Lees verder na de advertentie.

Interview met Sander Veenhof

Wat is een augmented reality flash mob? Hoe gaat het werken, en hoe kunnen mensen zelf actief meedoen aan de actie?

“De augmented reality flash mob is net als een gewone flashmob een samenkomst van individuen op een afgesproken plek op een afgesproken plaats. Dit keer gaat het echter om een virtuele samenscholing die onzichtbaar is voor diegenen die niet over de juist software beschikken op hun mobiele telefoon. Uitsluitend middels augmented reality software is het mogelijk om de virtuele realitieit te bekijken die zaterdag om 14 uur op de Dam vol staat met virtuele menselijke standbeelden. Deelnemen kan door bij te dragen aan het ter plekke zichtbaar maken op je mobiele telefoon van deze virtuele realiteit.”

Waarom organiseer je een augmented reality flash mob, en geen dans-, zing- of toneel-flash mob?

“Uitgangspunt was dat ik een augmented reality toepassing voor in de publieke ruimte wilde creeren die verder zou gaan dan de invidiuele beleving van een AR laag op je telefoon. Daarbij wilde ik dat de koppeling tussen de fysieke realiteit en de virtuele realiteit een zinvolle match zou zijn. Dus dat iemands aanwezigheid ter plaatse essentieel zou zijn en een wezenlijk onderdeel zou vormen van het geheel. De beleving van de flashmob op zaterdag gaat hopelijk een significant andere ervaring opleveren dan het aanschouwen van virtuele 3D objecten elders, want iedereen die naar de augmented flashmob komt kijken, wordt zelf ook onderdeel van een flashmob, zij het een ‘echte’. De hoop is dat er straks een groep iPhone en Android bezitters op de Dam staat, druk in het rond zwaaiend met hun telefoon, mikkend op een (voor toevallige passanten) ogenschijnlijke leegheid.”

Wat doe je voor werk? Heeft dit met augmented reality te maken, of is het een losstaand project?

“Ik ben vorig jaar op de Gerrit Rieveld kunstacademie afgestudeerd in de richting ‘instabiele media’, daarvoor heb ik een opleiding informatica gedaan aan de VU. Ik werk nu als zelfstandige en ik verzin en realiseer momenteel een een veelheid aan projecten in opdracht of uit eigen beweging. Meestal draait om het contrast tussen prille innovatieve techniek die ik koppel aan alledaagse fenomenen. Tegenwoordig vallen deze uitersten meer en meer samen. Ik probeer de techniek echter te vernieuwen door er onverwachte wendingen mee te nemen. Niet mee te draaien in de gekte van meer en sneller, maar juist te zorgen voor vertraging of omslachtigheid. Zodat de ervaring weer even voorop wordt gesteld, en niet het automatisme.”

Jullie gebruiken de applicatie van Layar voor de flash mob. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

“De Layar applicatie is een applicatie die baanbrekend werk verricht in de expansie van het gebruik van AR. Vroeger was augmented reality het domein van technici en vereiste het inzicht in complexe techniek en software. Met Layar is het oproepen (en creëren) van een virtuele laag bovenop de werkelijkheid heel eenvoudig geworden. Ik durfde het om deze reden aan dit evenement in te plannen, nog voordat ik in samenwerking met Johannes la Poutré (TABworldmedia.com) de ARflashmob layar voor de volle 100% afgemaakt had. Het downloaden en activeren van de software straks op de Dam is ook een kwestie van een paar minuten. Dat is handig voor als willekeurige voorbijgangers zich straks bij de flashmob willen aansluiten.”

iPhone-gebruikers met een 3G-toestel kunnen Layar ook downloaden, maar niet goed gebruiken. Heeft dit invloed op jullie actie, of worden de tags gewoon goed gelezen door deze toestellen?

“De Layar applicatie gebruikt de markers op de grond niet voor de positionering van de objecten. Het scannen van de marker zorgt er voor dat de Layar applicatie wordt opgestart met de juiste laag reeds geopend. Op de sndrv.nl/ARflashmob site staat trouwens ook nog een alternatieve AR toepassing vermeld: die werkt zonder kompas en zonder GPS, maar op basis van markers op de grond. Er is echter uitsluitend een Android versie van beschikbaar.”

Hoeveel mensen gaan er naar de Dam komen voor de flash mob? Kunnen jullie eventueel een ruwe schatting doen?

“Er zijn op internet een paar golven van aandacht geweest, met name op Twitter. Maar soms betrof dat een reeks retweets door Japanners, dan weer Fransen en in Duitsland was er plots aandacht. Hoeveel van de Nederlandse internetgebruikers de stap maken om echt te komen deelnemen, is moeilijk te voorspellen. Het is bijna een ouderwetse bezigheid, op een specifiek tijdstip op een specieke fysieke plek aanwezig moeten zijn.”

Hoe kunnen mensen in contact komen met andere mensen die naar de flash mob komen?

“Er wordt op Twitter de hashtag #ARflashmob gebruikt. Nu vooraf om erover te communiceren, maar tijdens de flashmob zal er ook wel getwitterd worden. Met augmented beeld hopelijk.

Wie: Een concept van Sander Veenhof (sndrv.nl), technisch gerealiseerd o.b.v Layar door Johannes la Poutré, geassisteerd door Remco Vroom (beide van TABworldmedia.com) en als alternatief gebruikmakend van de AndAR techniek van Tobias Domhan.
Wat: AR Flashmob
Waar: De Dam (Amsterdam)
Wanneer: zaterdag 24 april, 14:00

Meer informatie is te vinden op de speciale pagina op Sanders website.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen