iOS installer-team wil ‘totalitair bewind’ Apple aanpakken

Rutger Otto
15 april 2015, 12:42
3 min leestijd
iOS installer-team wil ‘totalitair bewind’ Apple aanpakken

De Popcorn Time-app is sinds vorige week voor iOS te downloaden, ook voor toestellen zonder jailbreak. Dat is te danken aan het team dat de ‘iOS installer’ maakte. iPhoned sprak de ontwikkelaars.

Lees verder na de advertentie.

iOS installer

Popcorn Time was tot vorige week alleen voor mensen met een gejailbreakte iPhone of iPad te gebruiken. Met behulp van een Windows-pc en de iOS installer is de app nu ook op iOS-toestellen die niet zijn gekraakt te gebruiken. Het is het resultaat van een samenwerking tussen het ontwikkelteam achter Popcorn Time en een team achter de installer. “We hebben onze handen ineengeslagen om een oplossing te vinden om Popcorn Time ook op iPhones zonder jailbreak te laten werken,” laat het iOS installer-team weten.

popcorn time ios

Popcorn Time zonder jailbreak

De iOS installer, die je op Windows moet gebruiken om de Popcorn Time-app op de iPhone te installeren, is nodig omdat Popcorn Time niet in de App Store is toegestaan. “Als gebruikers de app wel op hun toestel willen hebben, maar ze willen geen gebruikmaken van Cydia, dan moeten er oplossingen verzonnen worden”. De makers willen niet ingaan op hoe het installatieprogramma werkt. “Hoe meer we zeggen over het doorbreken van Apples muren, des te zwaarder de strijd tegen Apple zal zijn.”

Eerdere apps die via-via gedownload moesten worden, zoals Popcorn Time-alternatief MovieBox, waren na korte tijd steeds onbruikbaar. Ook het iOS installer-team kan niet garanderen dat de Popcorn Time-app zal blijven werken. “We zijn nog maar net begonnen met dit project en we zullen tegen problemen gaan aanlopen. Maar Popcorn Time heeft ons al door enkele tegenslagen geloodst en we weten wat we moeten doen om de installer beter en sterker te maken.”

→ Lees ook: Wat je moet weten over de Popcorn Time iOS-app

popcorn time ios-app

Strijd tegen Apple

De komst van de iOS installer lijkt een directe aanval op Apple. En hoewel het dat ook is, brengt het iOS-team het iets subtieler. “We zijn niet tegen Apple, maar wel tegen hun totalitaire bewind en gesloten ecosysteem. Apple bepaalt wat we wel en niet mogen installeren op apparaten die we voor veel geld hebben gekocht”, laat het team weten. “Daarnaast hebben we al veel briljante start-ups failliet zien gaan omdat hun app niet door Apple werd geaccepteerd, niet samenging met hun ‘meesterplan’ of welke motieven ze dan ook hadden. Dat willen we aanpakken.”

Straks kun je elke app buiten de App Store om installeren

‘Slechts het begin’

Popcorn Time en het team achter de iOS installer gaan gezamenlijk de strijd aan met Apple. Volgens de ontwikkelaars is Popcorn Time slechts het begin. “We gebruiken deze Popcorn Time-app als pilot, zodat we in mei de volledige versie van de iOS installer kunnen presenteren. Daarmee wordt het mogelijk om elke app buiten de App Store om op een simpele manier te installeren.”

Wat dat voor effect gaat hebben op iOS en de App Store is onbekend. Eén ding is zeker: Apple gaat hier niet blij mee zijn. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu