Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Binnenkort op wintersport? Check deze tips voor internet in het buitenland!

Wouter Nijsen
13 februari 2014, 19:55
4 min leestijd
Binnenkort op wintersport? Check deze tips voor internet in het buitenland!

Ga je binnenkort op vakantie of wintersport, dan is het slim om op de hoogte te zijn van internet in het buitenland en welke mogelijkheden je hebt. Check deze tips en bespaar flink!

Lees verder na de advertentie.

Allereerst is het raadzaam om de buitenlandbundels er eens bij te pakken. Als je als trouwe iPhone-bezitter per MB betaalt, bij wie ben je dan het goedkoopst uit? Vooralsnog is Tele2 de goedkoopste met een prijs van €0,48 per MB. De meeste andere providers hanteren een prijs van €0,54 per MB. Kijk overigens uit met landen waarvan je verwacht dat ze EU-landen zijn, maar dit niet zijn. Voorbeelden zijn Turkije en Zwitserland. Je betaalt in deze landen naar verhouding beduidend meer als je even het web op surft met je smartphone.

Providers mogen in EU-landen gelukkig maar maximaal een paar tientjes (rond de €60) in rekening brengen voor mobiel internet. Moet je echt meer internetten en dus hogere kosten maken, dan moet je daar als klant expliciet toestemming voor geven via een sms’je. Om je als gebruiker zoveel mogelijk te beschermen, heeft Apple dataroaming standaard uitgeschakeld op de iPhone, ongeacht welke provider je gebruikt. Ook hier geldt dat je het zelf moet inschakelen om extra kosten te maken. Weet je niet zeker of dataroaming nu aan of uit staat, volg dan deze stappen: Ga naar ‘Instellingen > Algemeen > Mobiel netwerk’ en vink dataroaming uit.

Goedkoop internet in het buitenland met Onavo

Onavo

Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat. Een aantal apps kunnen je hierbij helpen. Denk aan Onavo, al jarenlang een begrip op dit gebied. Je maakt een profiel aan en klaar is Kees. Je profiel zorgt ervoor dat alle data eerst langs de servers van de gratis applicatie gaat. Daar wordt alle informatie gecomprimeerd zodat ze minder data verbruiken. Je kunt als gebruiker zelf bepalen hoeveel je comprimeert. Ook handig: gebruik Opera Mini in plaats van standaardbrowser Safari. Alle pagina’s die je bezoekt worden eerst door de Opera-browser gecomprimeerd. Dat scheelt MB’s en dus ook de kosten die voor internet in het buitenland betaalt.

Het komt bij toeristen geregeld voor dat ze onbewust heel veel data gebruiken. Voorkom dit door naa ‘Instellingen > Algemeen > Mobiel netwerk’ te gaan en ‘Mobiele data’ uit te schakelen. Wanneer je dit hebt afgevinkt, kun je niet meer gebruik maken van je mobiele netwerk. Daarmee stoppen alle applicaties die je per ongeluk op de achtergrond hebt laten draaien met synchroniseren. Zij beginnen pas weer als je het netwerk aanvinkt, of als je op een openbaar wifi-netwerk terechtkomt. Andere handige tip: schakel alle applicaties die automatisch te werk gaan uit.

De jacht naar wifi-netwerken

Phone-on-vacation
Wifi Finder

De Mail-app van iOS synchroniseert automatisch en kan je flink wat geld kosten. Ga daarom naar ‘Instellingen > E-mail > Contacten > Agenda’s > Nieuwe gegevens’. Hier vul je in dat je in het vervolg je mailtjes handmatig wilt ophalen. Terwijl je hier toch bent, ga dan eventjes naar het mapje Berichtgeving. Hier vinkt je aan dat je die push-notificaties wilt uitschakelen; ook dat scheelt in je verbruik.

Een andere handige tip die (weliswaar) eerder met batterijbesparing te maken heeft: zet (als je tenminste niet van plan bent om te bellen) je iPhone in vliegtuigmodus. Daarmee spaar je de batterij én zet je gelijk de mobiele data uit. Wil je alsnog op internet, dan kun je nog altijd een wifi-netwerk opzoeken. Tegenwoordig is er overal wel een (gratis) openbaar netwerk te vinden. Bijvoorbeeld op het station, in de trein of in de bus en in verschillende winkels en uitgaansgelegenheden. De app Wi-FI Finder helpt je dit soort locaties op te sporen. Het is een gratis app die Wi-Fi-netwerken in je naaste omgeving opzoekt. Is er ergens een Starbucks of McDonalds in de buurt, dan wordt je daar via een notificatie op geattendeerd. Op hun netwerken kun je meestal een uurtje internetten. Wil je langer op het web zitten, dan is het slim om een lokaal prepaid simkaartje te kopen waarbij data is inbegrepen. Daarmee speel je sowieso op safe.

Maken meerdere mensen in je reisgezelschap gebruik van internet, dan kun je denken aan het huren van een Mi-Fi. Hiermee neem je je eigen Wi-Fi-netwerk mee op reis. Het apparaatje, dat ongeveer even groot is als een luciferdoosje, zet het 3G-signaal om naar wifi waarop je vervolgens met al je apparaten kunt inloggen en online blijft. Huur je geen mifi maar koop je er eentje, dan moet je een losse simkaart erbij kopen/huren. De prijs hangt af van het land en het gekozen datalimiet: 50MB/100 MB per dag of onbeperkt.

Meer tips voor goedkoop internet in het buitenland:

  • Installeer alle apps die je nodig hebt;
  • Update alle apps voordat je weggaat;
  • Schakel automatische app-updates in iOS 7 uit;
  • Bezoek zoveel mogelijk mobiele websites. Voor het laden van deze sites gebruik je minder data;
  • Houd er rekening mee dat het streamen van audio en video veel data verbruikt;
  • Pas op met pingen en WhatsAppen. Geef de voorkeur aan de sms!
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu