Het is weer raak. Voor de zoveelste keer is er informatie over Facebook opgedoken, wat laat zien dat het sociale netwerk niks geeft om gebruikersdata. Hierom gaan ze dit keer te ver.
Lees verder na de advertentie.
Gelekte mails bewijzen nogmaals datahonger van Facebook
Het houdt niet op, niet vanzelf. Opnieuw is er informatie over Facebook uitgelekt. In een 250 pagina’s tellend document zijn uitgebreide e-mails te vinden van verschillende topmensen van Facebook.
Hierin is onder meer te lezen hoe Facebook andere grote bedrijven als Airbnb en Netflix volledige toegang tot gebruikersdata geeft, en er alles aan doet om de weg te blokkeren voor Facebook-concurrenten. Hoeveel schandalen over dit zogenaamde sociale medium moeten er nog verschijnen voordat Mark Zuckerberg’s datamachine écht wordt aangepakt?
Belofte maakt schuldig
Het document vol interne e-mails en gesprekken is openbaar gemaakt door het Britse Parlement. Deze is gedwongen overhandigd aan de parlementariërs door app-ontwikkelaar Six4Three. Dat kreeg in 2013 en 2014 toegang tot de mailwisselingen vanwege een rechtszaak tegen Facebook over beleidsveranderingen van het sociale medium.
Hiermee blokkeerde Facebook de toegang tot data van vrienden van gebruikers voor ontwikkelaars, waardoor Six4Three zijn app Pikinis moest afkappen. De mails zijn allemaal verstuurd tussen 2012 en 2015.
Pijnlijk detail: het overgrote deel van deze e-mails werd verstuurd nadat Facebook al had beloofd om de privacy op het platform te verbeteren. Het kondigde toen al veranderingen aan die de volledige toegang van externe ontwikkelaars tot gebruikersdata moesten inperken.
Dat heeft het bedrijf echter overduidelijk niet gedaan, want bij het Cambridge Analytica-schandaal begin dit jaar bleek maar weer eens hoeveel gebruikersinformatie dat databedrijf ongezien kon buitmaken. Opnieuw worden we op de feiten gedrukt dat Facebook het ene zegt, maar het andere doet. Maar daar blijft het niet bij, want de gelekte e-mails onthullen nog veel meer zaken.
Vriendjespolitiek
Facebook mag dan namelijk voor de buitenwereld zijn beleid hebben gewijzigd, achter gesloten deuren gaat het datafeestje vrolijk verder. Zo gaf het onder andere Airbnb, Lyft en Netflix wél speciale, uitgebreide toegang tot gebruikersdata en informatie van vrienden. Een schoolvoorbeeld van vriendjespolitiek.
Het is niet helder wat er voor nodig is geweest om op deze ‘witte lijst’ te komen, maar de e-mails onthullen dat het ook bij Facebook allemaal draait om geld verdienen omwille van persoonsdata.
Zo is er te lezen dat de Royal Bank of Canada klaagt over beperkte toegang tot gebruikersdata op Facebook, waarna een Facebook-medewerker vraagt hoeveel de bank van plan is uit te geven aan advertenties op het sociale netwerk.
In een andere mail stelt een topman voor dat bedrijven voortaan 250.000 dollar per jaar zouden moeten betalen om hun toegang tot bepaalde data te behouden. Het maakt pijnlijk duidelijk dat op onze virtuele voorhoofden een prijskaartje prijkt, en Facebook daarvan de hoogte bepaalt. Hoe kan het dan dat zoveel mensen het netwerk nog dagelijks gebruiken en vertrouwen?
Concurrentie wordt de kop ingedrukt
Facebooks eigen vpn-app Onavo was ook lange tijd een belangrijke spil in het web van het sociale netwerk. De app is onlangs – gelukkig – uit de App Store verwijderd, omdat deze te ver ging met het verzamelen van data. Onavo werd door Facebook namelijk gebruikt om zicht te krijgen op de concurrentie en diens populariteit.
Werd de concurrentie te sterk? Dan werd deze met een simpele maatregel de kop in gedrukt. Zo kregen verschillende app-ontwikkelaars die een bedreiging vormden, geen toegang tot essentiële data, waardoor de apps niet optimaal werkten.
In een reactie aan ABC News stelt Facebook dat de documenten van Six4Three misleidend zijn door het gebrek aan context en slechts een kant van het verhaal tonen. Wat mij betreft is het verhaal maar al te duidelijk. Facebook kruipt door de mazen van de wet om zoveel mogelijk geld te verdienen, en jouw gebruikersdata is daar continu de dupe van.