Intel sloeg aanbod Apple af om eerste iPhone-chip te produceren
Wouter Nijsen

Paul Otellini was tot voor kort de ceo van Intel. In een interview met The Atlantic vertelt hij dat hij er destijds voor koos om niet de eerste iPhone-chip te produceren, tot latere spijt. 

Otellini zwaaide acht jaar lang de scepter bij Intel en heeft het stokje recentelijk overgegeven aan Brain Krzanich. Intel is nog niet echt succesvol op de mobiele markt en een samenwerking met Apple voor de chipproductie van de eerste iPhone had hoogstwaarschijnlijk tot een beter resultaat geleid wat dat betreft.

Onderbuikgevoel zat wel goed

De Intel-ceo vertelde in het interview met The Atlantic dat hij op dat moment weinig heil zag in het aanbod van Apple. “De chip waarin Apple geïnteresseerd was, wilde zij voor een bepaalde prijs kopen en geen cent meer. Die prijs lag lager dan de door ons voorziene kosten.”

“Achteraf bleek die verwachting helemaal fout te zijn en was het volume honderd keer groter dan gedacht.” Otellini zegt dat zijn onderbuikgevoel wel goed zat bij de mogelijke deal, en dat hij daar op af had moeten gaan.

Apple introduceerde de iPhone in 2007 en deed het dus beter dan de Intel-ceo ooit had verwacht. In vijf jaar tijd zijn er inmiddels meer dan 200 miljoen iPhones verkocht. Intels nieuwe ceo, Brian Krzanich, wil zich meer gaan richten op e mobiele markt. Nu produceert Intel nog vooral chips voor pc’s, zoals laptops en ultrabooks.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.