Intel: Dit is waarom Apple onze modemdivisie zo goedkoop kon overnemen

Michel van 't Klaphek
30 november 2019, 10:26
2 min leestijd
Intel: Dit is waarom Apple onze modemdivisie zo goedkoop kon overnemen

De strijdbijl tussen Intel en Qualcomm is allesbehalve begraven. Het door Apple overgenomen modembedrijf claimt namelijk dat Qualcomm op een illegale manier aan haar klanten komt, en zo het bedrijf van Tim Cook onder druk zet.

Lees verder na de advertentie.

Rechtszaak tussen Intel en Qualcomm woekert voort

Dat blijkt uit de verklaring van Steven R. Rodgers, voorzitter van Intel’s raad van bestuur. Volgens de topman maakt Qualcomm zich schuldig aan illegale praktijken. Met name het ‘No License, No Chips’-beleid (NLNC) is een doorn in het oog van de door Apple overgenomen chipmaker.

Apple Intel overname

Intel claimt dat Qualcomm alleen onder strikte voorwaarden chips leverde aan telefoonfabrikanten. De Apple-rivaal eiste onder meer een patentenlicentie. Op die manier krijgt Qualcomm toegang tot een schat aan informatie, en kon daardoor veel sneller en goedkoper produceren dan Intel, stelt Rodgers.

Verder schrijft de Intel-topman dat Qualcomm op deze manier de prijzen van modemchips kunstmatig heeft weten te verlagen. Dat is vervelend voor Intel (en nu dus ook Apple), want het zorgt voor een grote prijsinflatie, aldus Rodgers. Bovendien kunnen fabrikanten als Intel niet mee met deze prijsdaling, waardoor hun chips naar verhouding nog duurder worden.

Het Amerikaanse gerechtshof is het met Rodgers eens en heeft gezegd dat het NLNC-beleid voor oneerlijke competitie zorgt. Uiteindelijk leed Intel hierdoor heel veel schade, waardoor Apple de modemdivisie voor een relatief laag bedrag kon overnemen. Het is nog niet bekend wat de volgende stap in de rechtszaak wordt, maar het verhaal krijgt zeker nog een staartje.

Ook interessant: Apple breekt met Qualcomm: voortaan alleen (‘tragere’) Intel-chips in iPhones

Apple en Intel

Afgelopen juli nam Apple de modemdivisie van Intel over voor 1 miljard dollar. Dit is natuurlijk een hoop geld, maar voor Apple een relatief kleine uitgave. Het bedrijf van Tim Cook had in het kwartaal daarvoor namelijk een omzet van ruim 50 miljard dollar. Voorheen werkte Apple samen met Qualcomm, maar aan die zakenrelatie kwam in 2018 een einde.

De afgelopen jaar uitgekomen iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max gebruiken daarom een Intel-modem. Modems zijn nodig voor het ontvangen van 4G, en straks 5G. Apple schijnt echter niet helemaal tevreden te zijn over Intels diensten. Volgens geruchten verschijnt in 2022 daarom de eerste 5G-iPhone met een door Apple gemaakt modem.

Lees het laatste nieuws over Intel

Bron: Intel
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu