Handig: zo wordt Instagram iets minder verslavend
Michel van 't Klaphek

Instagram gaat ervoor zorgen dat je niet langer eindeloos door je feed hoeft te scrollen om zeker te weten dat je alles hebt gezien. Ook wordt de app minder verslavend.

Zo wordt Instagram-verslaving aangepakt

Enige tijd geleden paste Instagram haar algoritme aan. Nieuwe foto’s en filmpjes worden niet langer in chronologische volgorde weergeven, maar aangepast op jouw voorkeuren. Het probleem hiervan is dat niemand precies weet hoe het werkt.

Hierdoor kan het voorkomen dat je berichten mist, die je misschien wel leuk had gevonden. Om deze Fear Of Missing Out (FOMO) te bestrijden, heeft Instagram een nieuwe functie verzonnen. Voortaan laat de app namelijk weten wanneer je alle berichten hebt gezien, en dus weer helemaal up-to-date bent.

Instagram-verslaving-screen

Het is belangrijk om te weten dat de melding alleen werkt voor foto’s en video’s die de afgelopen 48 uur zijn geplaatst. Wanneer je Instagram dus niet vaak gebruikt, kan het voorkomen dat je alsnog niet alles meekrijgt.

‘Demp-functie in de maak’

Daarbij krijgt Instagram de komende tijd nog een functie om de app minder verslavend te maken. TechCrunch meldt dat momenteel wordt geëxperimenteerd met een manier om de notificaties te dempen. Je kunt kiezen uit verschillende periodes waarin je niet gestoord wil worden door mensen die je berichten leuk vinden, van 30 minuten tot aan een hele dag.

Tot slot krijgen gebruikers binnenkort inzicht in hoeveel tijd ze op Instagram doorbrengen. De app krijgt hiervoor een nieuw scherm in het instellingenmenu. Eerder bleek al dat Facebook, eigenaar van Instagram, een soortgelijke functie krijgt.

Naast Instagram is ook Apple serieus als het gaat om telefoonverslaving bestrijden. In iOS 12 zitten daarom meerdere functies die ervoor moeten zorgen dat jij je iPhone minder gebruikt. Je kunt jezelf bijvoorbeeld limieten opleggen waardoor je niet de hele dag met je telefoon in de weer bent. Lees onze iOS 12 preview voor alle manieren waarop Apple jou probeert te beschermen.

Instagram

Instagram, Inc.

9 (557 reviews)
Gratis via App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.