Wat Snapchat van Instagram Stories kan leren

9 augustus 2016, 13:40
4 min leestijd
Wat Snapchat van Instagram Stories kan leren

Instagram is inmiddels alweer een week voorzien van Stories. Dat lijkt op het eerste gezicht een gemakzuchtige kopie van Snapchat Stories, maar Snapchat kan nog best wat van Instagram leren.

Lees verder na de advertentie.

Wat Instagram Snapchat kan leren

Snapchat heeft er zijn bestaan aan te danken: vluchtige foto’s en filmpjes. Het delen van momentopnames. Instagram was juist de app waarop je een fotogalerij kon aanleggen, die altijd te bekijken waren. Met de komst van Instagram Stories, is Instagram ineens twee apps in Ă©Ă©n geworden. Naast het standaard delen van beelden, staat bovenin beeld als je de app opent een balk met vluchtige foto’s en video’s die na 24 uur verdwijnen.

Als je het onderdeel van de app hebt uitgeprobeerd, heb je vast gemerkt dat het ten eerste behoorlijk op Snapchat Stories (Verhalen) lijkt, maar dat het ten tweede ook prima werkt. Er zijn zelfs een paar toepassingen die beter werken op Instagram, dan op Snapchat.

Instagram-Stories

1. Duidelijkheid over omvang

Om te beginnen geeft Instagram goed aan hoe lang een Story is. Waar je op Snapchat wel een indruk krijgt van de lengte, door cirkeltje dat leegloopt per foto of video die je bekijkt, toont Instagram op een lijn het aantal ‘brokken’ waaruit het verhaal bestaat. Dat werkt visueel een stuk aantrekkelijker en je weet als kijker beter waar je aan toe bent als je je afvraagt hoe lang de Story nog duurt, aangezien je gewoon kunt tellen.

2. Het ontwerp

Instagram heeft een grote kans van slagen met zijn Stories, al was het maar omdat je al veel volgers hebt binnen de app, die allemaal naar je verhalen kijken. Een andere reden is echter het design van de app. Navigeren op Instagram is heel anders dan op Snapchat. Waar Instagram opent op Ă©Ă©n pagina van waaruit je alles kunt doen, opent Snapchat op de camera. Dat is handig om snel een moment vast te leggen, maar het navigeren binnen de app heeft even wat gewenning nodig. Instagram heeft duidelijke icoontjes, Snapchat heeft dat niet en werkt met een navigatie die aankomt op vegen, proberen en leren kennen. Een overzicht van waaruit je naar de verschillende onderdelen binnen de app kunt gaan, zou misschien niet misstaan.

instagram snapchat

3. Kwastjes

De tekenfunctie op Instagram is een schot in de roos. Zeker op Snapchat is krabbelen gewoonweg teveel gedoe. Een kleur selecteren werkt omslachtig met veegbewegingen en de pengrootte is niet aan te passen. Op Instagram is dat een heel ander verhaal. In de bewerkingsmodus kun je kiezen voor verschillende pennen/kwasten (bijvoorbeeld een handige markeerstift om achter tekst te gebruiken) en kun je zelf de omvang bepalen. Zo maak je veel gemakkelijker kunstwerkjes. Door onderin beeld over de kleuren te vegen, krijg je toegang tot veel meer kleuren. Ook dat is handiger dan op gevoel swipen.

4. Terug en pauzeren

Tik je per ongeluk een deel van het verhaal door op Snapchat, dan zit er niets anders op dan het verhaal eerst afkijken en vervolgens weer opnieuw aan te tikken om de foto of video alsnog te bekijken. Instagram pakt het anders aan. Door aan de linkerkant van het scherm te tikken, ga je direct terug naar het vorige beeld. Hou je jouw vinger op het beeld, dan wordt het gepauzeerd. De timer loopt dan dus niet verder tot je weer loslaat en verder wilt gaan.

instagram snapchat

5. Foto’s van afgelopen 24 uur

Aan verhalen op Snapchat kun je best foto’s uit je galerij plaatsen, maar dat werkt nogal onduidelijk. Bovendien wordt het foto of filmpje dan binnen een kader geplaatst dat je niet kunt weghalen. Op Instagram veeg je binnen de camerafunctie omlaag, waarna je toegang krijgt tot foto’s die je met de camera hebt gemaakt in de afgelopen 24 uur. Die kun je dan opnemen in een verhaal, zonder kadertje. Je kunt overigens niet al je foto’s uit de galerij gebruiken, zo houdt Instagram de functie toch tijdsgebonden.

Wat moet Snapchat doen?

Snapchat hoeft zich heus niet ineens zorgen te maken dat iedereen ineens overstapt op Instagram. Daarvoor biedt heeft Instagram gewoon nog te weinig, want naast tekst (meer opties op Snapchat), de tekenfunctie en de filters, biedt Instagram nog niets. Op Snapchat zijn foto’s en filmpjes bijvoorbeeld op te leuken met stickers, geofilters en selfiemaskers.

Neemt echter niet weg dat Instagram Snapchat iets kan leren. Met name de interface kan een stuk duidelijker, zeker als Snapchat wil blijven groeien is het belangrijk dat gebruikers niet meteen afhaken na frustraties door wat de app wel en niet heeft te bieden.

Lees meer over Snapchat

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu