Instagram kijkt af bij TikTok en test schermvullend ontwerp

Guus Timmermans
4 mei 2022, 14:48
2 min leestijd
Instagram kijkt af bij TikTok en test schermvullend ontwerp

Instagram test een nieuwe functie die de startpagina schermvullend maakt. Het doel is om video’s beter uit te lichten op het platform – net zoals TikTok.

Lees verder na de advertentie.

Instagram gaat ook schermvullend

Instagram blijft de interface aanpassen om de gebruikerservaring te verbeteren. Die moet straks meer lijken op TikTok. Volgens betrouwbare bronnen test Meta (het moederbedrijf van onder andere Facebook, Instagram en WhatsApp) een nieuwe functie die het thuisscherm van Instagram schermvullend maakt.

Het doel is volgens de geruchten om video’s beter uit te lichten op het startscherm van het platform. Wat dit betekent voor jouw Instagram-ervaring lees je in dit artikel.

instagram schermvullend tiktok

Instagram lijkt steeds meer op TikTok

Volgens bronnen van TechCrunch zijn er plannen om verticale video’s schermvullend te tonen. Het bovenstaande gelekte screenshot laat zien hoe dit in de testen van Instagram eruitziet. Daarbij worden verticale video’s op een bijna volledig scherm getoond, vergelijkbaar met TikTok.

Onderin vind je nog steeds de vertrouwde knoppen om toegang te krijgen tot het startscherm, de zoekbalk, Reels, Winkel en je profiel. Ook de bovenste balk is ongewijzigd, met daarin de pictogrammen voor het maken van een post, het overzicht met meldingen en de chats.

Op de screenshot zijn de Verhalen (die ronde knopjes bovenaan je pagina) niet te zien, maar ze blijven gewoon bovenaan je feed staan. Dit bevestigt een woordvoerder van Instagram tegenover TechCrunch. Bij het screenshot zou al een stukje naar beneden zijn gescrold, waardoor de Stories niet zichtbaar zijn.

Korte video’s: de nieuwe hype op social media

Korte video’s pakken nog meer je aandacht. Sociale media zou geen sociale media zijn als ze dit niet zouden uitmelken. Maar het werkt ook andersom: Als er meer apps op TikTok lijken, raken ook meer gebruikers gewend aan de korte video’s. Dit kan resulteren in een nóg kortere spanningsboog.

Er bewegen zich meerdere concurrenten van TikTok in dit gebied. Ook YouTube wedt steeds meer op dit paard met YouTube Shorts. Met Instagram Reels was ook Instagram al van de partij, maar het lijkt er nu dus op dat ze er een schepje bovenop doen. Vind jij het fijn als de video’s van Instagram schermvullend zullen zijn? Laat het ons weten!

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu